Hond helpt

Het komt zelden voor in het Nederlandse bedrijfsleven. Een volledige raad van commissarissen die in één keer opstapt. Het overkwam Emis, een beursgenoteerde marktonderzoeker waar de beroemde opiniepeiler Interview deel van uitmaakt, eens het geesteskind van Maurice de Hond.

De beslissing van de toezichthouders, onder voorzitterschap van voormalig Vendex-topman Arie van der Zwan, kwam na een aanvaring met drie grootaandeelhouders. Tezamen hebben zij ruim 60 procent van Emis in handen. Het machtsblok betichtte Van der Zwan en zijn kompanen van weinig slagvaardig gedrag. En juist dat is nu hard nodig, zeggen de aandeelhouders, gezien de omvorming van Emis tot een ,,elektronische intelligente marktonderzoeker''. Van der Zwan moest dan ook maar eens vertrekken. Hij zal zich gekoeioneerd hebben gevoeld. Een groep machthebbers die op de stoel van de toezichthouder gaat zitten, dat kan niet in Nederland. De mazzel dan maar.

Binnenkort hoopt het bedrijf een nieuwe president-commissaris te benoemen. Wie gaat dat worden? Maurice de Hond? Hij was enkele jaren geleden al eens voorzitter van het toezichtsorgaan. En als Maurice geen tijd heeft – hij heeft met Newconomy al kopzorgen genoeg – kan hij altijd nog zijn netwerk raadplegen. In korte tijd wist hij voormalige politieke kopstukken als Wiegel en Andriessen over te halen commissaris te worden bij Newconomy, nadat ook daar de commissarissen en masse waren opgestapt. Wellicht is Wiegel in voor een commissariaat bij Emis. Op één voorwaarde: Interview moet hem wel tippen als de nieuwe premier van Nederland.

    • Mark Houben