`Gentleman' van het racecircuit

De racewereld heeft geschokt gereageerd op de tragische dood van voormalig Formule-I-coureur en `gentleman' Michele Alboreto. De 44-jarige Italiaanse coureur kwam deze week om het leven tijdens testwedstrijden op de Lausitzring, vlakbij Berlijn. Op het `modernste en veiligste' circuit ter wereld verloor Alboreto de macht over het stuur van zijn open Audi-sportwagen, schoot over de vangrails heen, vloog verschillende keren over de kop alvorens hij tot stilstand kwam tegen een aarden wal. Over de oorzaak van het dodelijke ongeluk is nog niets bekend.

Formule-I-kampioen Michael Schumacher zei ,,geschokt te zijn door het tragische ongeluk''. Gerhard Berger, een andere ex-Formule-I-coureur en teamgenoot van Alboreto in 1987 en 1988 bij Ferrari, verklaarde: ,,Michele zal altijd in mijn herinnering blijven als een van de grootste coureurs van de jaren tachtig.'' Voormalig Formule-I-kampioen Niki Lauda, die in 1976 op de Nürburgring zelf ternauwernood aan de dood ontsnapte, betitelde Alboreto als ,,de gentleman van het circuit''.

Alboreto reed tussen 1981 en 1994 194 races in de Formule I en boekte vijf overwinningen. In 1985 behaalde hij bij het raceteam van Ferrari de tweede plaats van het teamklassement in de Formule I. ,,Alboreto was een grote en belangrijke coureur'', verklaarde Ferrari-topman Luca di Montezomolo deze week na het fatale ongeval. Alboreto reed in zijn Formule-I-jaren ook voor de teams van Tyrell, Lola en Footwork.

Ondanks een waarschuwing in 1994 van zijn vriend Pierluigi Matrini om te stoppen met racen na veertien seizoenen in de Formule I, vervolgde Alboreto ,,voor zijn plezier'' zijn raceloopbaan met sportwagens. In 1997 won hij in een Porsche, samen met Stefan Johansson en Tom Kristensen, de 24 Uur van Le Mans. In 1999 kwam Alboreto bij het team van Audi, waarvoor hij tweemaal deelnam aan de slopende 24-uursrace. De voor de Italiaan noodlottige testwedstrijd van deze week was ook een voorbereiding op Le Mans. Alboreto boekte zijn laatste overwinning in maart in Sebring (Florida).