Californië: obligaties voor energie

De regering van Californië heeft het parlment van de staat voorgesteld speciale obligaties uit te geven om meer geld binnen te krijgen voor het oplossen van de energiecrisis.

Minister van Financiën Phil Angelides zegt de nieuwe financieringsbron nodig te hebben om de ,,enorme kosten'' voor de staat voor aankoop van elektriciteit uit buurstaten te betalen en te voorkomen dat de beoordeling van de kredietwaardigheid verder wordt verlaagd. Standard & Poor's verlaagde de creditrating van de staat afgelopen woensdag met twee punten tot `A-plus'. Een verdere daling zou Californië op kosten jagen omdat voor nieuwe leningen dan een hoger rentepercentage zal gelden.

Angelides vroeg het parlement om toestemming voor uitgifte van een recordbedrag aan obligaties, veel hoger dan de 25 miljard dollar die nu uitstaat. Hij legde uit dat er een overbruggingslening van 5 miljard dollar mee moet worden gefinancierd.

Een nerveuze financiële markt heeft het rendement van de bestaande staatsobligaties van Californië deze week opgestuwd, waardoor de begrotingsproblemen van de minister toenemen. Dat heeft het lokale parlement – beheerst door een Democratische meerderheid – sceptisch gestemd over Angelides' plannen. ,,Er is geen reden om de toestemming voor het uitgeven van meer obligaties te vertragen'', verweerde de minister zich gisteren in een interview met het persbureau Reuters. ,,Ik hoop maar dat de staat niet teveel schade lijdt voor het parlement goedkeuring geeft.''

De voorgestelde uitgifte moet steunen op een fonds dat wordt gevoed uit de betalingen van stroomrekeningen. Dat betekent dat consumenten tariefstijgingen kunnen verwachten, om de schulden van de energiebedrijven te compenseren, zei Angelides. Als er niet snel meer geld binnenkomt voor de algemene middelen van de staat, zullen de fondsen voor andere belangrijke overheidsuitgaven opdrogen, waarschuwde hij.

De energiecrisis is veroorzaakt door een gebrekkig dereguleringsplan uit 1996, dat een sterke stijging van de groothandelsprijzen voor elektriciteit veroorzaakte terwijl die prijzen niet aan de verbruikers mochten worden doorberekend. Het resultaat was sinds dit voorjaar onderbrekingen van de stroomvoorziening, stijgende prijzen en het faillissement van het grootste energie-distributiebedrijf.

Intussen overweegt de federale regering in Washington particuliere stroomproductiebedrijven waar mogelijk toe te staan bepaalde contracten te onderbreken of te beëindigen, om elektriciteit vrij te maken voor levering op de spotmarkt. Dat zou volgens de producenten een extra 3.000 megawatt per dag vrijmaken voor de drie distributiebedrijven van Californië.

De distributiebedrijven zijn tegen het idee, dat de prijzen opnieuw sterk zou opdrijven. Ze denken bovendien dat er slechts 1.200 megawatt extra beschikbaar komt.