Buitenlanders in Zimbabwe mikpunt

De leider van de partij voor oorlogsveteranen in Zimbabwe heeft gisteren gedreigd ,,voor eens en altijd af te rekenen'' met buitenlandse instellingen die de oppositie steunen. Chenjerai Hunzvi zei dat buitenlandse ambassades en hulporganisaties ,,moeten ophouden zich met interne aangelegenheden te bemoeien''. De organisatie van oorlogsveteranen, die doorgaans de steun heeft van het regime, zaait sinds twee weken ernstige politieke onrust in Harare. Meer dan twintig hulporganisaties en buitenlandse bedrijven zijn belaagd door militante betogers die personeel bedreigen of in gijzeling nemen.

Begin deze week werd een Duitse educatieve hulporganisatie binnengevallen door boze oorlogsveteranen omdat in 1999 twee Zimbabweaanse werknemers ten onrechte zouden zijn ontslagen. Volgens de belagers, die 11.000 dollar eisten, heeft de stichting tevens materiaal van de oppositiepartij verspreid. Ondanks een dringend verzoek van de Duitse ambassadeur kwam de politie niet tussenbeide. Van een tandheelkundige instelling en een privékliniek werd deze week zo'n 200.000 dollar geëist. Het ontslag in het verleden van zwarte werknemers wordt door de oorlogsveteranen steeds aangevoerd als reden voor afpersing. Een overkoepelende handelsorganisatie zei overspoeld te worden door klachten van leden die gewag maakten van ,,inmenging van buitenaf in arbeidskwesties''. De politie houdt zich daarbij steeds afzijdig.

De ambassade van Zuid-Afrika maakte gisteren bekend dat de afgelopen weken ten minste acht Zuid-Afrikaanse bedrijven het doelwit zijn geweest van militante regeringsaanhangers. Deze namen werknemers in gijzeling tot de bedrijven losgeld betaalden. Zuid-Afrika neemt de bedreigingen zeer hoog op en heeft de ambassadeur van Zimbabwe in Pretoria op het matje geroepen. Het is de meest vergaande diplomatieke stap die Zuid-Afrika tot dusverre heeft genomen in reactie op politiek geweld in Zimbabwe. De Britse regering zei gisteren de `waarschuwing' van Hunzvi ,,uiterst serieus'' te nemen. Londen vreest dat de campagne van intimidatie en geweld vooral Britse bedrijven zal treffen.

Het Hooggerechtshof in Harare oordeelde gisteren dat de regeringspartij Zanu-PF van president Mugabe tijdens de verkiezingen vorig jaar twee parlementszetels op onrechtmatige wijze heeft verkregen. Volgens de rechter was er voldoende bewijs dat de zetels door intimidatie en geweld waren gewonnen en toekwamen aan oppositieleider Morgan Tsvangirai.