Boze boeren blokkeren aantal wegen

Boze varkensboeren hebben vanmorgen in het oosten en zuiden van het land enkele uren lang wegen geblokkeerd. Er ontstond zo'n zestig kilometer file.

De varkenshouders protesteerden tegen de in hun ogen te magere compensatieregeling van minister Brinkhorst (Landbouw) voor de mond-en klauwzeercrisis.

In Twente blokkeerden varkenshouders de A1 tussen Apeldoorn en Hengelo ondanks de oproep van actieleider J. Brok van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) gisteravond om de acties af te blazen. Brok gaf gehoor aan een verzoek van de rechtbank in Arnhem. De rechter verbood de acties niet, zoals de verladersorganisatie EVO in een kort geding had geëist.

Minister De Vries (Binnenlandse Zaken) schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer geen wegblokkades te zullen dulden. Bij de meeste acties, onder meer op de A6 bij Emmeloord, de A2 tussen Vught en Rosmalen en de A58 tussen Moergestel en Oirschot, hielden de varkenshouders het verkeer op met langzaam rijdende tractoren en door daar te demonstreren. De politie greep alleen in bij Ewijk op de A50, waar de boze veehouders ,,voor een gesprek'' werden meegenomen naar het bureau.

De NVV ontkent de acties te organiseren, maar steunt ze wel. Volgens de NVV voelen de varkenshouders zich in de steek gelaten door Brinkhorst, omdat de opkoopregeling voor biggen en varkens nog niet in werking is getreden. De minister wacht op groen licht uit Brussel. Land-en tuinbouworganisatie LTO steunt de acties van de varkenshouders niet.

De melkveehouders in de afgesloten driehoek tussen Apeldoorn, Zwolle en Deventer maakten gisteren een einde aan hun blokkade van een slachterij in Epe. Zij namen genoegen met de toezegging van minister Brinkhorst zich vanmiddag in het kabinet in te spannen voor een compensatieregeling voor hun inkomstenverlies. De melkveehouders, die hun melkquotum dit jaar niet kunnen volmelken omdat hun vee wordt of is geruimd, rekenen op een premie aan het einde van het jaar van veertig cent per liter melk die andere veehouders bóven hun melkquotum melken.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaalde vanmorgen dat het ministerie van Landbouw kan doorgaan met het ruimen van 24 bedrijven in Kootwijkerbroek en de driehoek Apeldoorn-Zwolle-Deventer. Voor één bedrijf is de zaak aangehouden, omdat daar meer informatie nodig is over de afstand tot de haard van de MKZ-besmetting.