Borst doet beroep op klinieken

Minister Borst (Volksgezondheid) vraagt zorgverzekeraars om vaker klinieken in te schakelen om de wachttijden in de gezondheidszorg te verkorten. Ze heeft daartoe onlangs een brief geschreven aan voorzitter Wiegel van de Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Het gaat om de 43 particuliere klinieken die als 'zelfstandige behandeleenheid' samenwerken met ziekenhuizen. De klinieken hebben nog tijd en personeel voor duizenden extra staaroperaties, zo heeft Borst te horen gekregen van de Nationale Raad voor Particuliere Klinieken. Zij vindt het aanbod een belangwekkend teken. Ze wil dat Wiegel snel laat weten hoe hij de zelfstandige behandelcentra gaat inschakelen bij de wachtlijstverkorting.

Formeel is het sinds 1 januari mogelijk dat ziekenhuizen werk uitbesteden aan zelfstandige behandelcentra.

Zorgverzekeraars Nederland reageert gepikeerd op de oproep van Borst. ,,Particuliere klinieken zijn door de overheid jarenlang tegengewerkt, met als uiterste tegemoetkoming beperkte erkenning onder een aantal zeer strenge voorwaarden'', memoreert algemeen directeur M. Bontje in het eigen nieuwsbulletin ZN-Journaal.

,,Juist wij contracteren alles wat er te contracteren valt om wachtlijsten weg te werken. Bij VWS hebben ze een aardig pak boter op het hoofd.''