Beschuldiging van racisme brengt Tories in opspraak

De beschuldiging racistisch te zijn blijft de Britse Conservatieve Partij parten spelen. John Townend, een Tory-parlementariër, zei gisteren dat de regering van premier Blair de Britten in een ,,volk van bastaards'' wil veranderen.

Dat was een verwijzing naar een recente toespraak van Robin Cook, de minister van Buitenlandse Zaken, die de Britse ,,multiculturele samenleving'' verdedigde en de harde asielvoorstellen van de Conservatieven aanviel.

Townend, tot voor kort een onbekende backbencher, bracht zijn partij al eerder in opspraak met zijn weigering een verklaring te ondertekenen dat hij zich tijdens de komende verkiezingscampagne zou onthouden van racistische uitspraken. De verklaring is opgesteld door de Commission for Racial Equality (CRE), een semi-overheidsorgaan dat discriminatie bestrijdt.

Partijleider William Hague had die verklaring wel getekend en andere parlementariërs gevraagd hetzelfde te doen. Een deel van hen, onder wie overigens ook liberalere Tories als Michael Portillo, vond dat echter onnodig omdat Hague namens de partij zou hebben getekend.

Townends uitspraken overschaduwden een redevoering van Hague in Bradford, een stad met omvangrijke Aziatische minderheden, waarmee hij het geschonden imago van zijn partij wilde redden. Hague zei te geloven dat de Conservatieven als eerste partij een leider van Aziatische afkomst zou krijgen, na eerder als eerste een jood en een vrouw als leider te hebben gekozen – Benjamin Disraeli en Margaret Thatcher. ,,Alle mensen, alle gemeenschappen, alle rassen en achtergronden zijn welkom'' in de partij, aldus Hague. Hij veroordeelde Townend krachtig, maar gaf niet aan of die zou worden geschorst.