Beleggers koesteren holding Heineken

Freddy Heineken was er niet, maar voerde wel op afstand de regie. De aandeelhoudersvergadering van zijn Holding liep gisteren uit op een gezapige bijeenkomst van voornamelijk grijze pakken. Het verwachte rumoer over de lage waardering bleef beperkt tot een solo-actie van een advocaat die onbekende aandeelhouders vertegenwoordigde.

Een beleggersopstand bleef dus uit in het zwaar bewaakte zaaltje in de RAI, waar Heineken Holding vergaderde. De enige echte aanwezige Heineken was Freddy's dochter C. de Carvalho. Hijzelf liet het om gezondheidsredenen afweten. Al een paar maanden voert een anonieme beleggersgroep actie tegen de onderwaardering van Heineken Holding, waarbij tevens is gesuggereerd om de holdingconstructie te ontmantelen.

De holding is de houdstermaatschappij die 50,005 procent van de aandelen van de Heineken nv in beheer heeft. Freddy Heineken is op zijn beurt voor 50,005 procent eigenaar van Heineken Holding. Zo heeft de 77-jarige grootaandeelhouder het alsnog voor het zeggen, terwijl hij slechts 25 procent van het bedrijf bezit. Theoretisch zouden de aandelen van de holding een zelfde waarde moeten hebben als die van Heineken nv. Maar doordat Heineken nv onder meer in allerlei indexen is opgenomen, en dus vaker verhandeld wordt, is het verschil tussen de fondsen de afgelopen jaren fors opgelopen tot meer dan 30 procent. De aandeelhouders willen dat Heineken Holding iets gaat ondernemen om een einde te maken aan de discount.

De suggestie om de holding-constructie op te heffen, werd gisteren zonder veel consideratie ter zijde geschoven. De holding, en daarmee Freddy Heineken, laat alles bij het oude en de meeste beleggers waren het daar volledig mee eens. ,,Het dividendrendement is hoog. Dus laten we, zeker met de komst van box 3 [het nieuwe belastingstelsel, waarin vermogen voor 1,2 procent wordt belast ongeacht het rendement, red.] de koers vooral wat lager houden'', aldus een aandeelhouder.

Volgens de aanwezigen was het succes van het Heineken-concern voor een aanzienlijk deel te danken aan de eigendomconstructie, waardoor het management de tijd kreeg om te bouwen aan het imperium dat Heineken voor ogen had.