Aspergekookschooltje

Sommige groenten zijn zo mooi om te zien dat het bijna zonde is om ze op te eten. De asperge is daar een bijzonder goed voorbeeld van. De schilders in de zeventiende eeuw wisten er wel weg mee. Vooral de schilder die Adriaen Coorte heette. Je zou het moeten zien. En dat kan want ze hangen in het Rijksmuseum.

's Middags asperges kijken en 's avonds eten. Met spaghetti om het nog lekkerder te maken. Zonder ham of andere gekke dingen.

Deze keer met een saus gemaakt van een andere groente. Doen we net of we vegetariërs zijn: venkelsaus. Twee venkelknollen schoonmaken en onderkant en groen eraf. In brokken snijden en in de keukenmachine.

Met drie eetlepels olijfolie en halve teen knoflook. Ook een beetje peper en zout. Fijnmalen tot het millimeterkleine stukjes zijn. Die moet je al roerend verwarmen. In een stevige pan. Als het te droog wordt nog wat olie erbij.

Per persoon drie asperges schillen. Onderste stukje afbreken en elke asperge in drieën snijden en die stukken overlangs door de helft. Aan je moeder vragen waar de stoompan staat en met haar hulp die stukjes snel stomen. Een paar minuten is genoeg. Denk eraan dat stoom heel erg heet is. Voorzichtig dus. Het is wel een beetje ingewikkeld want nu moet je ook nog spaghetti koken. Roep er nog maar een handige koksmaat bij. Het lijkt wel een kookschool! De venkelsaus, verdund met een paar eetlepels lekkere crème fraîche, gaat op het bord over de spaghetti. De gestoomde aspergestukjes daar weer bovenop. Warm opeten. Als je het lekker vindt mag er best wat geraspte Italiaanse kaas overheen. Van de soort die pecorino romano heet. Je zou zo willen dat je elke dag vegetariër was!

    • Philip Mechanicus