VROM: villa moet weg

,,Redelijk uniek'', noemt de woordvoerder van de gemeente Valkenswaard het. Natuurlijk, een bouwvergunning wordt op last van het ministerie van VROM wel vaker ingetrokken. Maar in Valkenswaard gaat VROM voor het eerst een stap verder: de kapitale villa aan het Weersop moet worden afgebroken, zo heeft het ministerie laten weten. Het gewraakte huis ligt aan een weg, vlakbij een natuurgebied. Ten oosten van de weg ligt een nieuwbouwwijk. Ten westen staan oude boerderijen. Daarachter kronkelt het riviertje de Weersop.

Het Weersopdal heeft `grote natuurwaarde', zo bepaalde de provincie Noord-Brabant onlangs opnieuw. Toen de gemeente een vergunning gaf voor de bouw van een nieuwbouwwoning, greep VROM in. De vergunning zou in strijd zijn met het bestemmingsplan waarin staat dat de strook ten westen van de weg een agrarische bestemming heeft. Op last van VROM werd de vergunning geschorst en bouw van de villa gestaakt. De gemeente heeft bezwaar aangetekend. De gemeente is in bezwaar gegaan tegen de beslissing, zegt de woordvoerder. Mocht dat worden afgewezen, dan kan de gemeente in beroep.

En Valkenswaard staat nog meer te wachten. VROM heeft ook een illegaal pand aan de Maastrichterweg ontdekt. Volgens een woordvoerder is ministerie begonnen met het ,,nietig verklaren'' van de bouwvergunning.