Vijf vrouwen in kabinet Koizumi

Het Japanse parlement heeft vandaag Junichiro Koizumi aangewezen als nieuwe premier. Koizumi werd eerder deze week gekozen als voorzitter van de Liberaal Democratische Partij (LDP). Zijn kabinet zal later vandaag formeel door de keizer worden geïnstalleerd.

De nieuwe premier is bij de samenstelling van zijn kabinet afgeweken van de gebruiken van zijn partij. Koizumi heeft zich de afgelopen tijd geprofileerd als hervormer die de senioriteit en de machtsverhoudingen tussen de facties binnen de partij zou negeren. Dit heeft hij vooralsnog inderdaad gedaan. De machtige factie van oud-premier Ryutaro Hashimoto – Koizumi's tegenstander in de strijd om het LDP-voorzitterschap en dus het premierschap – heeft slechts twee ministersposten gekregen. Met vijf vrouwen in het kabinet heeft Koizumi voorts een Japans record gevestigd.

Opvallendste benoeming is Makiko Tanaka als minister van Buitenlandse Zaken. De uitermate uitgesproken en populaire Tanaka behoort niet tot enige factie en was altijd een sterke criticus van de partij. Zij was de belangrijkste steunpilaar van Koizumi in de afgelopen dagen. Haar eerste taak zal zijn de relaties met de buurlanden China en Zuid-Korea te herstellen. Met China zijn de relaties verzuurd wegens het bezoek van de Taiwanese oud-president Lee Teng-hui aan Japan, terwijl Zuid-Korea onlangs in woede is ontstoken over het Japanse geschiedenisonderwijs. Tanaka heeft een goed imago in China als dochter van wijlen premier Kakuei Tanaka die begin jaren zeventig diplomatieke relaties tussen beide landen tot stand bracht. Tot die tijd erkende Japan het huidige Taiwan als enige Chinese regering.

Op economisch gebied valt de benoeming op van hoogleraar Heizo Takenaka als minister voor Economisch en Begrotingsbeleid. Takenaka was eerder als adviseur verbonden aan twee eerdere regeringen maar tegelijkertijd een sterke criticus van het beleid dat in de praktijk werd uitgevoerd. Regelmatig heeft hij met toppolitici uit de LDP felle televisiedebatten gevoerd.

Aangebleven is minister Hakuo Yanagisawa als hoofd van het Financial Supervisory Agency. Op deze post is hij verantwoordelijk voor het toezicht op de Japanse banken die gebukt gaan onder grote hoeveelheden oninbare leningen. Yanagisawa geniet vertrouwen in de markt, maar heeft tot dusver veel tegenstand binnen zijn eigen partij ondervonden in het saneren van de financiële sector. De neiging binnen de partij om failliete bedrijven om politieke redenen in stand te houden is sterk.