`UV-filters in zonnecrème gevaarlijk'

UV-filters in veel zonnebrandmiddelen dringen door de huid heen en kunnen in het lichaam de hormoonhuishouding beïnvloeden. De stoffen hebben oestrogene eigenschappen en beïnvloeden wellicht op lange termijn de vruchtbaarheid en de kans op kanker. Deze uitkomst van Zwitsers onderzoek was dinsdag voor de Deense regering aanleiding om bijna alle zonnebrandmiddelen uit de winkelschappen te laten halen. De Zwitserse onderzoekers adviseren zelf niet om het gebruik van zonnebrandmiddelen te staken. Zij testten tot nu toe alleen op celkweken van kankercellen en op ratten en dringen aan op meer onderzoek.

De Nederlandse Keuringsdienst van Waren kon vanmiddag nog niet zeggen of de Nederlandse regering de Denen volgt. Het Zwitserse onderzoek was voor advies voorgelegd aan deskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. ,,Op dat onderzoek is nog wel wat af te dingen'' zei een woordvoerster van het RIVM vanmorgen. Een officiële reactie van de Keuringsdienst van Waren was er aan het begin van de middag nog niet. In een eerste reactie wees het ministerie van Volksgezondheid er gisteren op dat het Europese wetenschappelijk cosmeticacomité 20 UV-filters heeft goedgekeurd.

Vervolg ZONNEBRAND: pagina 3

Schappen worden leeggehaald

Vervolg van pgina 1

Zonnebrandmiddelen waarin deze filters zijn verwerkt, kunnen wij niet zomaar uit de handel weren, zei het ministerie toen. The Body Shop, met haar middelen ook genoteerd op de zwarte lijst, wachtte de ambtelijke reactie niet af en heeft woensdagmiddag alle zonnebrandproducten uit de 49 winkels in Nederland gehaald. Ook in België en Duitsland worden de schappen leeggehaald. ,,We doen dit niet om paniek te zaaien, maar als een voorzorgsmaatregel'', aldus een woordvoerster tegen het ANP.

De Nederlandse Cosmetica Vereniging noemt de maatregel drastisch. ,,Er is nog geen reden tot paniek, wel tot zorg'', aldus een woordvoerder. ,,Een dergelijke actie leidt alleen maar tot meer verwarring.'' De NCV adviseert mensen die nu op vakantie gaan, zich gewoon te blijven insmeren, ook met de zonnebrandcrèmes die op de verdachte lijst staan.

De grootste en nog onbeantwoorde vraag is of de heilzame effecten van zonnebrandmiddelen (bescherming tegen zonnebrand en op termijn tegen huidkanker) opwegen tegen eventuele nadelen. Het Zwitserse onderzoek, gepubliceerd in het maartnummer van Environmental Health Perspectives, geeft daarover geen uitsluitsel. De onderzoekers van de universiteit van Zürich zagen dat vijf van de zes geteste UV-filters in celkweken van borstkankercellen de celdeling versnelden. Als haarloze ratten met een flinke dosis van de UV-filters werden ingesmeerd, kregen ze een vergrote baarmoeder.