Topman BT moet wijken na kritiek

De wankele financiële situatie van veel Europese telecombedrijven heeft een nieuw slachtoffer geëist. De sterk bekritiseerde topman Iain Vallance van British Telecom (BT) stapt volgende maand op.

De 57-jarige Vallance wordt opgevolgd door de 62-jarige Christopher Bland, de huidige directeur van de BBC. Vallance heeft het afgelopen jaar de beurskoers van BT, waarvan het in Nederland actieve Telfort een volle dochter is, zien halveren. Verder gaat het een na grootste telecomconcern van Europa gebukt onder een torenhoge schuldenberg van ruim 100 miljard gulden. De schuld is veroorzaakt door de aankoop van een groot aantal licenties voor snel mobiel internetverkeer in Europa. Uitvoerend bestuursvoorzitter, Peter Bonfield, blijft zitten.

Aandeelhouders uitten de afgelopen tijd in toenemende mate kritiek op het duo Vallance en Bonfield. Tegenover persbureau Bloomberg verklaarde een vermogensbeheerder dat BT ,,in serieuze financiële problemen is geraakt''. Het Britse bedrijf heeft de laagste kredietbeoordeling ooit en een plan voor schuldensanering is vooralsnog uitgebleven. Vallance heeft de als eerste geprivatiseerde telecomonderneming van Europa 13 jaar geleid.

Het rommelt al enige tijd binnen de bestuurskamers van Europese telecombedrijven wegens hun wankele financiële positie. Ron Sommer, de voorman van Deutsche Telekom, stond twee maanden geleden onder zware druk om op te stappen. Uiteindelijk verving hij diverse bestuurders om zich heen. Dat weerhield beleggers er niet van een rechtzaak tegen Sommer aan te spannen vanwege misleiding en de lage koers.

Bestuursvoorzitter Paul Smits van KPN ligt vooralsnog niet onder vuur. Ook KPN, dat de koers in een jaar met driekwart zag afnemen, kampt met hoge schulden, onder meer door de veiling van telecomlicenties en de overname van het Duitse mobiele belbedrijf E-plus. Die acquisitie is in gang gezet door zijn voorganger Wim Dik.

Wel maakten de twee bestuursleden J. Drechsel en P. Morley hun vertrek bekend. Drechsel was verantwoordelijk voor de internationale expansie en de Ier Morley voor technologie. Beiden ontkenden enig verband met de benarde positie van KPN.