Top van Lernout & Hauspie opgepakt

Justitie heeft vanochtend Jo Lernout en Pol Hauspie meegenomen voor verhoor. De twee oprichters van de omstreden West-Vlaamse ontwikkelaar van spraaktechnologie Lernout & Hauspie zijn samen met de voormalige topman Nico Willaert door het parket van Ieper gehoord.

De advocaten van Hauspie en Willaert hebben dit tegenover Belgische media bevestigd. Het parket van Ieper zou vanmiddag commentaar geven. In hoeverre sprake is van formele aanhoudingen was aan het begin van de middag nog niet bekend. Ook is huiszoeking verricht en is van zowel Lernout als van Hauspie computermateriaal in beslag genomen.

De actie van justitie is pikant omdat morgen de aandeelhoudersvergadering van Lernout & Hauspie wordt gehouden. De ondernemingen werd aanvankelijk gezien als de parel van het Belgisch bedrijfsleven, maar is sinds vorig jaar voortdurend in opspraak, onder meer door financiële malversaties.

Vorige week publiceerde accountant KPMG een vernietigend rapport over het achterhouden van informatie over fraude door Lernout, Hauspie en voormalig medebestuurder Willaert.