Thunderheart

Tussen 1971 en 1978 vond er in enkele Amerikaanse indianenreservaten een guerrillaoorlog plaats tussen de AIM (American Indian Movement) en de FBI (Federal Bureau of Investigation). In de film Thunderheart, gebaseerd op gebeurtenissen uit deze periode, wordt FBI-agent Ray Levoi, voor een kwart Sioux, naar een reservaat in South Dakota gestuurd om een moord te onderzoeken. Daar wordt hij geconfronteerd met een groep militante indianen, de ARM genaamd, en de intimiderende praktijken van zijn FBI-collega's. ,,Het is niet mijn volk'', beweert Levoi, maar naarmate hij zich meer bewust wordt van zijn indiaanse roots geraakt hij in een loyaliteisconflict.

De rol van Levoi wordt overtuigend vertolkt door Val Kilmer, die als Jim Morrisson in de film The Doors al bezocht werd door de ziel van een dode indiaan. De typecasting van Kilmer voor Thunderheart is niet toevallig: hij is deels Cherokee. De regisseur van de film, de Engelsman Michael Apted, is bekend van de Seven Up-documentaires en de Bond-film The World is Not Enough. Vóór Thunderheart maakte hij de documentaire Incident at Oglala, over de ten onrechte van moord beschuldigde AIM-leider Leonard Peltier.

Thunderheart bevat de nodige clichés over het leven van de indianen. ,,Luister naar de bomen en de wind, die vertellen je dingen'', krijgt Ray Levoi te horen van Walter Crow Horse, indiaan-politieman in het reservaat. Er wordt een vredespijp gerookt, een groepsdansje gemaakt en Levoi krijgt door droomvisioenen informatie over een verre voorvader die sneuvelde bij Wounded Knee. Indrukwekkend zijn de beelden van prairie- en berglandschappen, waarbij de armzalige woonomstandigheden van de indianen schril afsteken: geen tipi's, maar houten keten met roestige wrakken ernaast. De medicijnman woont in een caravan en kijkt tv. ,,Het lot van een verslagen volk wordt bepaald door de overwinnaars'', zoals de cynische, oudere FBI-agent Coutelle opmerkt.

Thunderheart (Michael Apted, VS, 1992), Net 5, 22.30-00.35u.

    • Martijn Meijer