Strafrechtelijk onderzoek in zaak-Boonstra

Het openbaar ministerie (OM) stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar Philips-president Cor Boonstra. Hij wordt verdacht van handel met voorkennis in aandelen Endemol in maart 2000. Het OM liet gisteren weten dat er ,,voldoende aanwijzingen zijn voor mogelijke strafbare feiten''.

Met de transactie verdiende de Philips-topman een half miljoen gulden. Hij kocht de aandelen vlak voordat Endemol werd overgenomen door het Spaanse Telefónica.

Het OM maakte het nieuws gisteren aan het einde van de middag bekend, een paar uur voordat het afscheidfeestje van de Philips-topman in het Amsterdamse Concertgebouw zou beginnen. ,,Wij wilden het pas later bekendmaken, maar het optreden van Boonstra bij Barend & Van Dorp dwong ons eerder met het nieuws naar buiten te komen'', aldus een woordvoerder van het OM.

,,Ze hadden best een dag kunnen wachten'', zo reageerde de woordvoerder van Boonstra gisteren. Hij wees er wel op dat Boonstra zelf voorstander is van het onderzoek ,,omdat hij niets te verbergen heeft''.

Begin deze maand deed de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) aangifte bij het OM tegen Boonstra. In het STE-dossier draait het om de connectie tussen Boonstra en zijn vriendin Sylvia Tóth. De voormalige eigenares van uitzendbureau Content was ten tijde van de overname commissaris bij Endemol.

Volgens een woordvoerder van het parket neemt de Economische Controledienst de zaak nu eerst in handen. ,,Ze gaan vooral alle tijdstippen na. De periode rond de beursgang wordt van dag tot dag doorgenomen. Waarschijnlijk zullen er ook mensen worden gehoord.''

Aanhoudingen zijn volgens de zegsman niet nodig. Op de feiten waarvan Boonstra verdacht wordt, staat een maximale celstraf van twee jaar. De rechter kan ook kiezen voor een boete. Het OM verwacht dat het onderzoek enkele maanden zal duren.

ZAAK BOONSTRA: pagina 15