Spanje

Feria

Wanneer wij koninginnedag vieren, begint in Sevilla een nog veel bruisender feest met echte allure: de jaarlijkse Feria van Sevilla. Zes dagen lang is het er feest. Trotse caballeros met zwierige hoeden rijden op Andalusische paarden heen en weer, met achterop in feestelijke flamenco-jurken gestoken dames. Men komt van heinde en ver, te paard of, met hele families tegelijk, met bloemen versierde wagens, getrokken door paarden. Men eet, drinkt, zingt en danst sevillanas, begeleid door gitaarmuziek en castagnetten. - de hele nacht door. Er worden veemarkten gehouden en elke dag zijn er stierengevechten. Het feest, dat dit jaar wordt gehouden van 30 april tot 6 mei, trekt jaarlijks massa's belangstellenden. In Barcelona houdt men een soort `schaduw-Feria', tien dagen lang, van 27 april tot 5 mei. Ook hier wordt tot in de kleine uurtjes gedanst, gezongen, gegeten en gedronken. Het wordt gehouden bij de rivier Besòs. Wie niet te paard gaat, kan gebruik maken van speciale bussen vanaf het metrostation Besòs-Mar.

Cubaanse zang

Caridad Hierrezuelo is een succesvolle zangeres uit Cuba. Ze is 75 en still going strong. Ze staat bekend als de Guarachera de Oriente omdat ze zo fantastisch de typische guarachas kan improviseren. Caridad heeft gezongen met legendarische Cubaanse ensembles als Los Taínos de Mavarí en Conjunto Caney. Ze heeft ook gewerkt met veel van deelnemers aan het Buena Vista Social Club project, de oudere Cubaanse muzikanten die recent op hun wereldtournee onder meer in Europa volle, enthousiaste zalen trokken. Ze is nu zelf op tournee met haar sextet en doet daarbij ook Madrid aan.

Centro Cultural Conde Duque, Calle Conde Duque 11, Madrid. 4 mei.

Inl 00-34915885834, res 00-34915956200 of 34915210239.

Mendini

In Nederland is de Italiaan Alessandro Mendini onder meer bekend van zijn gewaagde, kleurige ontwerp voor het Groninger Museum. In Barcelona heeft hij een interactieve design-tentoonstelling opgezet, waarin de Italiaan de bezoekers uitnodigt om deel te nemen aan het ordenen, ontwerpen en verplaatsen van objecten in de kamers van het paleis Pedralbes. De ontwerper springt zelf bij als er vragen of problemen zijn. Het project maakt deel uit van de Design biënnale in Barcelona.

Museu de les Arts Decoratives, Avda. Diagonal 686. T/m 22 juli. Di-za 10-18u, zo 10-15u. Inl 00-34932805024.

En verder

Canaletto en tijdgenoten t/m 13 mei in Centre de Cultura Contemporànea, Carrer Montalegre, 5, Barcelona 00-34933064100'; El Renacimiento Mediterráneo (De Mediterrane Renaissance) t/m 6 mei in museum Thyssen-Bornemysza, Madrid 00-34913690151 en in Museo de Bellas Artes, Valencia, 18 mei t/m 2 sept; Picasso t/m 18 juni in Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Calle Santa Isabel 52, Madrid 00-34914675062.