Siemens: nog eens 3.500 banen minder

Het Duitse technologieconcern Siemens zal het komende anderhalf jaar wereldwijd 3.500 banen schrappen. Siemens boekte in het eerste kwartaal van dit jaar 11 procent minder winst dan in het eerste kwartaal van 2000.

Dat heeft topman Heinrich von Pierer vandaag bekendgemaakt. Eerder besloot Siemens al 2.000 tijdelijke contracten niet te verlengen.

De vermindering van de nettowinst werd vooral veroorzaakt door de forse winstdaling bij chipdochter Infineon en een verlies bij de divisie mobiele telefonie. Bij deze divisie leed Siemens een kwartaalverlies van 143 miljoen euro (315 miljoen gulden). Daarmee is Siemens de zoveelste fabrikant die geen winst meer maakt op zijn mobiele telefoons.

Eerder meldden het Zweedse Ericsson en het Amerikaanse Motorola al forse verliezen. Prijsverval en lager dan verwachte groei op de wereldmarkt, noemt Siemens als oorzaken voor het verlies.

Ook bij de sector automatisering van Siemens zijn de eerste tekenen van economische teruggang te merken. Goede resultaten boekte Siemens in zijn traditionele sectoren zoals medische apparatuur, vervoersmiddelen (treinen) en energiecentrales.

Wordt Infineon niet meegerekend dan is de netto kwartaalwinst van Siemens met 9 procent gestegen tot 562 miljoen euro (1,24 miljard gulden).

De omzet nam met 8 procent toe, tot 19,2 miljard euro (42,2 miljard gulden). Daarmee is het doel bereikt dat de winst harder moet groeien dan de omzet, zei von Pierer. Het concern verwacht niettemin dat het ondernemingsklimaat ook zonder Infineon guurder zal worden. Het doet daarom geen voorspelling over de resultaten voor het komende halfjaar.

De winst per aandeel (Infineon niet meegerekend) is in het eerste kwartaal van dit kalenderjaar met 10 procent gestegen. Dat kwartaal is het tweede kwartaal in Siemens' boekjaar dat op 1 oktober begint.

Wegens de ,,extreem heftige bewegingen'' op de chipmarkt wil Siemens van Infineon af.

Infineon droeg in het vorige kwartaal nog ruim een derde bij aan de nettowinst van Siemens. Het heeft nu nog een belang van 71 procent in de chipfabrikant, en dat moet stapsgewijs terug tot nul. Een kleine honderd miljoen aandelen zullen daartoe worden overgeheveld naar het pensioenfonds van Siemens.

Daarmee zal het belang van Siemens in Infineon voorlopig dalen tot ongeveer 56 procent.

Een dag nadat Siemens vorige maand de chipdochter naar de beurs in New York bracht moest het zelf een winstwaarschuwing geven. Eerder deze week werd bekend dat de netto kwartaalwinst van de chipdochter met 84 procent was gekelderd tot 23 miljoen euro. Wat beleggers nog meeviel, want ze hadden een verlies verwacht.