`Op zondag meer winkels openen'

PvdA en VVD werken aan een voorstel om de Winkeltijdenwet aan te passen. Gemeenten moeten meer vrijheid krijgen om winkels toe te staan op zondag open te gaan en op een andere dag elders in de week dicht te blijven.

Dat bleek vandaag in de Tweede Kamer. Een ontwerp van de aanpassing ligt al bij maatschappelijke organisaties. Het hangt mede van hun reacties af in welke vorm het voorstel precies gegoten wordt, aldus VVD-Kamerlid Blok. Het kan zijn dat gemeenten wijken aanwijzen waar de winkels op zondag open en op een andere vaste dag dicht zijn. Maar hij kan zich ook voorstellen dat gemeenten individuele winkeliers zelf laten bepalen op welke dag zij dicht zijn.

Nu moeten winkels op zondag in principe gesloten zijn. Wel mogen gemeenten maximaal twaalf `koopzondagen' toestaan. In toeristische gebieden mogen de winkels elke zondag open.

Aanleiding voor de aanpassing zijn verzoeken van etnische ondernemers in achterstandswijken, aldus Tweede-Kamerlid Hindriks (PvdA). Sommigen willen om geloofsredenen vrij op andere dagen dan de zondag.

De PvdA wil om sociale en religieuze redenen vasthouden aan een rustdag per week, maar dat hoeft niet noodzakelijk de zondag te zijn. Hindriks stelt voor dat winkeliers in een wijk samen aan de gemeenteraad vragen een rustdag vast te stellen. PvdA en VVD hebben een meerderheid.