Ook centrum van Amsterdam krijgt eigen deelraad

Het centrum van Amsterdam krijgt een eigen stadsdeelraad. Een referendum trok gisteren onvoldoende tegenstemmers om dit eerder genomen besluit terug te draaien.

In totaal kwamen 127.027 Amsterdammers naar de stembus, 22,45 procent. Van hen stemde 110.213 (86,8 procent) tegen een stadsdeelraad. De referendumverordening in Amsterdam schrijft echter voor dat een door de gemeenteraad genomen besluit pas verworpen kan worden als minimaal 132.000 mensen tegen stemmen. In de binnenstad van Amsterdam was de opkomst hoger: 36,65 procent. Van hen stemde bijna tachtig procent tegen een eigen deelraad.

In de rest van Amsterdam zijn al deelraden, bedoeld om het bestuur dichter bij de burgers te brengen. De tegenstanders vinden echter dat de binnenstad zoveel grootstedelijke functies heeft, dat het niet goed is als de bewoners het meer voor het zeggen krijgen. Deelraad-centrum krijgt 29 leden, de vierde in grootte.Burgemeester Cohen, zelf voorstander van een stadsdeelraad binnenstad, hield een ,,katerig'' gevoel over aan het referendum. ,,Ik denk dat niemand met een feeststemming naar huis gaat.'' De voorstanders hebben weliswaar `gewonnen', omdat de deelraad binnenstad er komt, maar zijn konden toch niet blij zijn omdat de overgrote meerderheid van de stemmers tegen was.

De leider van de tegencampagne, Huib van Dis, sprak daarom van ,,een morele overwinning''. Hij vindt dat er sprake is van een ,,politiek probleem'' als de gemeente, ondanks het hoge percentage tegenstemmers, de stadsdeelraad doorzet.

Cohen verdedigde echter de kiesdrempel, met het argument dat anders een gepassioneerde minderheid keuzes kan maken voor een indifferente meerderheid. ,,Het is goed mogelijk dat die tachtig procent die niet is komen stemmen, het wel prima vindt als er een deelraad komt. Moet dan die kleine groep die wel komt stemmen omdat ze tegen zijn, hun zin krijgen?'' Wethouder Geert Dales (VVD) constateerde dat het referendum ,,blijkbaar onvoldoende leeft''.