Olympia's Ronde mag niet doorgaan

De 50ste editie van Olympia's Ronde kan volgende maand wegens de veeziekte mond- en klauwzeer niet doorgaan. Het bestuur van de wielerronde voor amateurs heeft de jubileumwedstrijd een jaar uitgesteld. De 37ste editie van de Amstel Goldrace wordt komende zaterdag op een aangepast parcours verreden in Zuid-Limburg.

Koersdirecteur Wim van Drunen van Olympia's Ronde heeft de afgelopen weken koortsachtig overlegd met gemeenten, provincies, ministeries en landbouworganisaties. Alle instanties gaven een negatief advies. Flevoland was verboden terrein voor wielrenners. De politie kon niet overal begeleiding garanderen. En de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) had ook grote bezwaren.

,,Uit onze enquête bleek dat 67 procent van de gemeenten ons liever niet zag komen'', verklaarde Van Drunen gisteren. Volgens de koersdirecteur komt ,,het voortbestaan van Olympia's Ronde niet in gevaar'', hoewel de overheid heeft bezuinigd op de politiebegeleiding en het verkeer door het toenemende aantal files steeds meer in de knel komt.

Bovendien heeft de organisatie van Olympia's Ronde nog steeds geen nieuwe hoofdsponsor gevonden. ,,We zijn in overleg met een geldschieter voor de komende drie jaar'', sprak Van Drunen optimistisch. ,,Volgend jaar vieren we gewoon ons jubileum.''

De nationale wielerbond (KNWU) was ook vóór afgelasting van Olympia's Ronde. Bondsvoorzitter Joop Atsma sprak vanmorgen over ,,een discussie die snel gesloten was''. Dit voorjaar zijn in totaal veertig wielerwedstrijden afgelast. Volgens Atsma loopt de financiële schade in de tonnen. ,,Geen miljoenen, omdat de meeste hotelaccommodaties nog niet waren geboekt.''

De Friesen boerenzoon is ook Landbouw-woordvoerder voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij toonde begrip voor de afgelastingen. ,,Iedereen wil de zekerheid dat we de ramp tot stilstand kunnen brengen. Maar het einde is absoluut nog niet in zicht. In de noordelijke provincies kan zeker tot juli niet gekoerst worden'', aldus Atsma.

De wereldbekerwedstrijd Amstel Goldrace wordt komende zaterdag wegens besmettingsgevaar op een gewijzigd parcours verreden. De Pietersberg en de route door België zijn geschrapt. Ter compensatie rijdt het profpeloton nu drie keer de Cauberg op in plaats van twee keer. Bovendien ligt de Keutenberg dichter bij de finish dan in de voorbije jaren. Renners en materiaal worden voor de start ontsmet.

Koersdirecteur Leo van Vliet voelde zich de afgelopen maanden ,,meer crisismanager''. Hij heeft na druk overleg de garantie gekregen dat de klassieker kan doorgaan. ,,Ik heb ook contact met de Limburgse boeren gehad'', vertelde de oud-beroepswielrenner vanmorgen vanuit een volgauto waarin hij het gewijzigde parcours van Nederlands enige klassieker verkende. ,,De boeren maken er gelukkig niet zo'n drama van. Tot de pleuris ook hier uitbreekt, natuurlijk. Dan praten ze wel anders.''