Meldpunt euro open

De Consumentenbond heeft vandaag het `Euromeldpunt' geopend. Consumenten kunnen daar terecht met klachten over de manier waarop bedrijven en organisaties guldenbedragen in euro's omrekenen, en omgekeerd. Doel is te voorkomen dat de introductie van de euro wordt gebruikt voor verkapte prijsverhogingen door afrondingen. De bond wil regelmatig een lijst van `Euromissers' publiceren en, na complimentjes, maandelijks een `Europluim' uitdelen.

Volgens een woordvoerder van de Consumentenbond zijn tot nu toe vijftig schriftelijke klachten binnengekomen over het omrekenen. Opvallend is, aldus de woordvoerder, dat een aantal briefschrijvers voorvallen meldt uit de horeca. Zo rekent een Amsterdamse pizzabakker 1 euro om als twee gulden en kost in een café een kopje koffie nu 3,53 gulden (1,60 euro). De euro is 2,20371 gulden waard.

Het meldpunt heeft een gratis telefoonnummer: 0800-0120 en is ook elektronisch bereikbaar, via euro@consumentenbond.nl.