Korfbaluitslagen te koop in Libanees voetbal

Hoe dom denken onze voetballers dat wij zijn, vraagt voetbalminnend Libanon zich dezer dagen vertwijfeld af. Dat hun land corrupt is tot op het bot, weten de Libanezen maar al te goed; ze werken er dagelijks aan mee. Maar stupide en doorzichtig, nee zo ziet de eeuwenoude handelsnatie zichzelf niet.

Maar de feiten spreken voor zich. Op de laatste speeldag van de Libanese competitie moest titelverdediger Sahel thuis aantreden tegen de club Aley, dat nog streed voor de tweede plaats. Die wedstrijd eindigde in 0-10, waardoor Aley op doelsaldo de tweede plaats bereikte en recht kreeg op een plaats in de Arabische equivalent van de Champions League.

Op dezelfde dag trad degradatiekandidaat Homenmen aan tegen Tadamon Tyre, dat al zeker was van het kampioenschap. Ook deze wedstrijd leverde een `korfbaluitslag' op, 6-5 voor hekkensluiter Homenmen. Met deze opvallende overwinning op de aanstaande kampioen bleef Homenmen degradatie bespaard. Pikant was verder dat de spits Haythan Zein van aanstaand kampioen Tadamon Tyre alle vijf de doelpunten voor zijn club mocht maken. Hierdoor eindigde hij bovenaan de nationale topscorerslijst.

Dat leek wel erg op een akkoordje, en drie dagen vol intense speculatie in de pers volgde. Rafih Alameh, voorzitter van de Libanese voetbalbond LFF, veroordeelde ,,de gevaarlijke diepten waarnaar sommige clubs in Libanon zijn gezonken''. Alle uitslagen werden geannuleerd, en de bond bezon zich op stappen.

Die kwamen gisteren. Uitgebreid onderzoek toonde aan dat de monsteruitslagen van de laatste speeldag het topje van de corrupte ijsberg vormden. Uit getuigenissen en geconfisceerde documenten bleken liefst zeven van de twaalf clubs in de hoogste divisie betrokken bij omkoping en match-fixing. Tadamon Tyre werd zijn kampioenschap ontnomen, en Aley werd teruggezet naar de vierde plaats; geen internationaal voetbal voor deze twee clubs dus het komende jaar. Verder werden vijftien spelers voor het leven geschorst, net als zeven bobo's. Twee andere clubs die tevergeefs hadden geprobeerd om de uitslagen van hun wedstrijden te `coördineren', kregen een reprimande.

Volgens de reglementen van de Libanese bond hadden alle zeven clubs bovendien teruggezet moeten worden naar de tweede divisie. Maar dat zou ,,een moordaanslag op het Libanese voetbal zijn'', verklaarde bondsvoorzitter Alameh.

De fans van Najmeh uit Beiroet konden gisteravond de straat op om alsnog het kampioenschap van hun club te vieren. De voorzitter van het streng gestrafte Tadamon Tyre, Ali Ahmed, verklaarde dat hij de straffen van de voetbalbond zou negeren. ,,Ik zal nooit de club verlaten, en ik heb hetzelfde gezegd tegen onze (geschorste) spelers. We gaan gewoon door alsof er niets gebeurd is.'' En dat is wel weer heel Libanees.

    • Joris Luyendijk