KINDERAGENDA

Juwelen

De gravin is helemaal van streek want haar juwelen zijn uit haar kasteel Huis Berg in `s-Heerenberg gestolen. Een raaf heeft ze, omdat hij de grote mensen niet aardig vindt, weggepikt en ergens in het kasteel heel goed opgeborgen. Misschien dat kinderen (van 6 tot 14 jaar) de gravin willen helpen de juwelen te zoeken. Via een vragenlijst, die de raaf heeft achtergelaten, kunnen kinderen op het goede spoor komen door dieren op kunstwerken te zoeken en wie weet vind jij de verzameling van de gravin.

*Op zoek naar de juwelen van de gravin van 28 april t/m 6 mei om 13u30 en 14u30 voor kinderen van 6 tot 14 jaar in Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, `s-Heerenberg. Toegang kinderen tot 13 jaar ƒ5, boven de 13 jaar ƒ10 en 65+ ƒ7. Inl 0314-661281.

Gekke namen

Een tuin is eigenlijk een soort museum; er wordt verzameld, gepronkt, onderzoek gedaan en gerestaureerd. Op 29 april en 1 mei om 12u, 13u30 en 15u kan de tuin van het Universiteitsmuseum in Utrecht verkend worden. Met vergrootglazen en schepnetten ga je op zoek naar kikkers, padden en gekke bomen. Als het regent wel even je kaplaarzen aan trekken, het museum zorgt voor de paraplu's. Woensdag 2 en donderdag 3 mei is er een workshop schaduwfiguren: met zwart papier en houten stokjes kan je een krokodil maken die zijn tanden laat zien, een beer die op zijn achterpoten gaat staan of zelf iets ontwerpen. En wil je zelf verf maken van stenen en houtskool zoals ze dat vroeger deden toen je die nog geen kant-en-klaar kon kopen, dan kan je dat op vrijdag 4 en zondag 6 mei uitproberen.

*Op onderzoek in de tuin van het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht op 29 april en 1 mei. Workshop Schaduwfiguren 2 en 3 mei en zelf verf maken 4 en 6 mei. Alle activiteiten beginnen om 12u, 13u30 en 15u en duren één uur. aanmelden di t/m zo 11-17u (geen voice-mail) 030-2538008. Toegang tot 18 jaar en 65+ ƒ3,75 volwassenen ƒ7,50. MJK gratis. Inl www.museum.nl

Don Quichot

Pépé komt uit Urcos en hij heeft geen ouders, broertje of zusjes meer. Hij speelt dat hij Don Quichot is die moordenaars en dieven moet vangen en niet kan sterven voordat hij - net als de echte Don Quichot - prinses Dulcinea heeft gered. Wie de spetterende voorstelling met veel Zuid-Amerikaanse dans en muziek door het Jeugdhofpleintheater heeft gezien weet dat het allemaal goed komt met Pépé. Deze zondag speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest in De Doelen zijn Don Quichote - fantastische variaties op een thema van ridderlijk karakter. Muziek waarin cellist Enrico Dindo de rol van Don Quixote voor zijn rekening neemt en altviolist Ron Ephrat die van zijn knecht Sancho Panza. Samen vechten ze tegen windmolens, leveren een veldslag tegen een kudde schapen en beleven nog veel meer avonturen. Diegenen die al naar het Jeugdtheater Hofplein zijn geweest (of nog gaan) en ook naar dit concert gaan luisteren kunnen gratis deelnemen aan het Mini Maestro-programma voorafgaand aan het concert; van 13u30 tot 14u10 krijgen ze het hele verhaal achter de muziek te horen. Diegenen die eerst naar het Radio Philharmonisch Orkest zijn geweest, kunnen op vertoon van hun toegangskaartje gratis deelnemen aan een backstage-tour (een kijkje achter de schermen van het theater).

*Het Lied van Don Quichot, vanaf 6 jaar t/m 6 mei op vr en za 19u en zo 14u30 in het Jeugdtheater Hofplein, Benthumstraat 13, Rotterdam. Kaarten kinderen ƒ12,50 volwassenen ƒ17,50 res 010-2435050. Don Quixote (van Richard Strauss) door het Rotterdams Philharmonisch Orkest 29 april om 14u15 in De Doelen, Doelenplein, Rotterdam. Kaarten ƒ15 voor kinderen t/m 15 jaar volwassenen ƒ20, ƒ34 en ƒ45. CJP, 65+ en Rotterdampas krijgen korting. Res 010-2171717.

Griezels

Ooit voeren de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie naar het verre oosten voor de handel in specerijen, zijde en porselein. Nogal wat van die schepen haalden nooit hun eindbestemming: ze leden schipbreuk of werden gekaapt. Wat ooit een behuizing was voor stoere zeelieden is nu een thuis geworden voor gevaarlijke dieren: congeralen. Ze lijken een beetje om enorme palingen, sommige wegen wel 100 kilo en worden 3 meter lang. In het Scheveningse Sealife hebben zo'n 17 congeralen van een gezonken galjoen hun schuilplaats gemaakt en uit de gaten en spleten kronkelen ze zo naar je toe. Ze hebben gezelschap gekregen van nog meer griezels: spinkrabben (hyas araneus 30 tot 50 cm) die op hun hoge poten tussen de scheepsresten hun kostje bij elkaar zoeken.

*Congeralen en spinkrabben in Sealife, Standweg 13, Den Haag. Open dag vanaf 10u Toegang kinderen van 4-11 jaar ƒ11, 65+ ƒ12,50 en boven de 12 jaar ƒ16,50. Inl 070-3542100.

Films

De 9-jarige Katja woont in Kopenhagen en omdat haar ouders het te druk hebben om zich met haar te bemoeien gaat ze veel naar het bos. Daar ziet ze met een verrekijker hoe een jonge valk tijdens een storm in de problemen komt. Ze redt hem, gaat uitgeput met de vogel in een vrachtwagen zitten en valt in slaap. Als ze wakker wordt blijkt ze al in Italië te zijn. Zo begint de film Valkenhart, die tijdens het Kinderfilmfestival Een Bonte Beestenboel in première gaat. Van 28 april t/m 6 mei worden in Eindhoven (Plaza Futura), Helmond (Filmhuis Helmond), Oosterhout (Filmtheater Oosterhout), Oudenbosch (Fidei et Arti), Oss (De Groene Engel) en Tilburg (Filmtheater Louis) voor kinderen vanaf 4 jaar films vertoond, waarin dieren spannende avonturen meemaken. Inl 076-5303197 of de deelnemende theaters.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker