In galop naar Boonstra's feest

De gasten van Cor Boonstra schrokken gisteren bij hun entree in het Concertgebouw, waar Philips zijn afscheidsfeest organiseerde, van de massaal toegestroomde pers. Mediatraining blijkt handig.

Het zijn vooral de `echtgenotes van' die zich zichtbaar opgelaten voelen. Drie tv-ploegen en een horde fotografen wachten de 400 genodigden op voor de ingang van het Concertgebouw waar het afscheidsfeest wordt gehouden van Philips-topman Cor Boonstra. Zonder op te kijken haasten ze zich in hun avondjurken naar binnen. Boonstra's vriendin Sylvia Tóth raakt hem kwijt wanneer de fotografen zich als rugbyspelers op hem storten. Pas binnen kan ze hem weer een arm geven.

Eén vrouw houdt er flink de pas in en duwt geroutineerd de pers opzij – minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma. Drie uur voordat het grote feest gisteravond begon, had het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd naar Boonstra's handel in aandelen Endemol vorig jaar. Mogelijk had Boonstra voorkennis over de overname van Endemol door Telefónica dankzij zijn relatie met Tóth die daar commissaris was.

Veel feestgangers hebben het nieuws net gehoord op de radio in de auto onderweg naar het feest. Ze willen er weinig woorden aan vuil maken. Maar wat voor de beloning van bestuurders van grote Nederlandse ondernemingen geldt, kan ook gezegd worden van de pers: die lijkt steeds meer op die in Angelsaksische landen. En dat zijn de topmanagers en andere belangrijke gasten niet gewend – gechoqueerd wenden ze het hoofd af en koersen ze recht op de twee Philips-beveiligingsmannen af die uit Eindhoven zijn overgekomen.

Behalve de enkeling die duidelijk `media-training' heeft gehad. Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine bijvoorbeeld, die ontspannen een tv-ploeg te woord staat: ,,Boonstra heeft zich verdienstelijk gemaakt voor Philips en daar gaat dit feestje over. Die dingen moet je scheiden''. Of de Amsterdamse wethouder van Economische Zaken Pauline Krikke: ,,Boonstra heeft veel betekend voor Amsterdam. (...) We hebben in dit land goede instanties die onderzoek doen naar strafbare feiten.'' En oud-minister Bram Peper: ,,Ik wil zo graag anoniem door het leven''. Anderen verwijzen naar de uitzending van Barend & Van Dorp dinsdagavond, waarin Boonstra een uur lang uitlegde dat hij ,,geen voorkennis had''. Oud-burgemeester Patijn heeft er ,,met belangstelling naar gekeken''. Ook voor oud-deejay Willem van Kooten zegt Boonstra's verhaal genoeg. Hij vindt de pers ,,kinderachtig''.

Behalve bestuurders van Philips en andere AEX-genoteerde bedrijven (Kees Storm, Cees van der Hoeven, Karel Vuursteen, Rijkman Groenink) blijkt ook een aantal oud-politici tot Boonstra's vriendenkring te behoren. Oud-ministers Koos Andriessen (72), Hans Wijers en Neelie Kroes. Maar ook sporters (Tom Okker), zijn advocaat in de voorkennis-zaak (Joost Italianer), de pleitbezorger van een betere wereld (Eckart Wintzen), detailhandelaren Ed Hamming (VendexKBB) en Jan van den Broek (Dirk van den Broek). Beveiligingsman M. Jansen die naar eigen zeggen ,,te licht'' is om te worden uitgenodigd, is niet onder de indruk: ,,Voor velen is dit een verplicht rondje.''

    • Frederiek Weeda