Handtekening van Kamminga vervalst

De provincie Gelderland heeft aangifte gedaan van het vervalsen van de handtekening van commissaris van de koningin Kamminga.

Wil de nep-commissaris der koningin in het Arnhemse provinciehuis opstaan? Justitie leidt de zoektocht naar de man of vrouw die de handtekening van commissaris der koningin Jan Kamminga als bijna-echt kan vervalsen. Intern onderzoek van de provincie heeft aangetoond dat onder contracten waarbij het bedrijf Gelderland Events BV is betrokken, waarschijnlijk vervalste handtekeningen van commissaris van de koningin Jan Kamminga staan. Wie de handtekeningen heeft gezet is onbekend. De provincie onthoudt zich van commentaar en neemt de zaak dermate hoog op dat justitie is ingeschakeld.

Bij Gelderland Events BV, een evenementenbureau uit Oosterbeek, is men zich van geen kwaad bewust. Het bedrijf organiseert sinds enkele jaren in opdracht van de provincie culturele evenementen in Gelderland. Zo is het druk bezig met de organisatie van de Gelderland Poeka Poeka, een scholierenwedstrijd voor vierduizend Gelderse jongeren. ,,Het is heel triest dat onze naam nu bij deze zaak wordt genoemd'', reageert directeur E. Landman van Gelderland Events. Volgens Landman moet de valsheid in geschrifte zich binnen de muren van het provinciehuis hebben afgespeeld. Eén handtekening van Kamminga is zeker vervalst, zo heeft Landman van de provincie te horen gekregen. Het betreft een voorlopig contract over een langdurige samenwerking tussen Gelderland Events en de provincie. Dit contract is in juni 2000 eerst door Landman ondertekend en vervolgens doorgestuurd naar het provinciehuis, zodat de CdK zijn handtekening kon zetten. ,,Ik heb later een door Kamminga getekend duplicaat teruggekregen, maar natuurlijk niet gecontroleerd of die bewuste handtekening wel echt was. Ik heb wel 25 handtekeningen van Kamminga'', zegt Landman. Het definitieve contract is op 5 december ondertekend. ,,Daar waren Kamminga en ik zelf bij. Die handtekening moet echt zijn, daar kan geen discussie over bestaan.''

Behalve het openbaar ministerie houdt ook het accountantskantoor Deloitte&Touche zich met de zaak bezig. Het bedrijf is gevraagd de besluitvorming rond de betreffende documenten en geldstromen te onderzoeken.

    • Martin Steenbeeke