Groot-Brittannië

Storm

De Millennium Dome, de koepeltent aan de Theems bij Greenwich, was een commerciële mislukking maar de Cirque du Soleil-achtige show die er dagelijks werd opgevoerd oogstte veel lof. Zoveel dat een deel van de cast na de sluiting op 1 januari onder de naam The Generating Company voor zichzelf is begonnen. In The Circus Space, een nieuwe ruimte in de trendy Oost-Londense wijk Hoxton, voeren ze tot 12 mei hun eerste productie, Storm, uit. Opnieuw met luchtacrobatiek en trapezewerk, in dolle toneelmachines en gestoken in hallucinerende kostuums. T/m 12 mei Storm in The Circus Space, Coronet St, Londen N1. Di t/m do 19u30; vr t/m za 19u. Inl 00-442073164740 & Metro Old St.

Vermeer

In de nieuwe reeks Londense blockbuster-tentoonstellingen – Cleopatra in het British Museum, The Genius of Rome in the Royal Academy en Century City in Tate Modern – leidt Vermeer en de Delftse School in de National Gallery deze zomer het klassement. Delft is niet alleen blauw-wit porselein, hoopt het Londense Rijksmuseum de kuddes toeristen (gratis) duidelijk te maken. De schilder van het melkmeisje is vertegenwoordigd met dertien doeken. Die hebben gezelschap van de schilderijen van Pieter de Hoogh, kerkinterieurs van Gerard Houckgeest, portretten van Michiel van Mierevelt, landschappen van Paulus Potter en bloemstillevens van Balthasar van der Ast. Vroeg boeken is nodig. Van 20 juni t/m 16 sept Vermeer and the Delftse School in The National Gallery, Trafalgar Square, Londen; ma t/m zo 10-18u. Inl 00-442077472865 & www.nationalgallery.org.uk

Mond- en klauwzeer

De aanhoudende mond- en klauwzeerepidemie leidt tot massale afzeggingen van vakantieplannen. Veel natuurgebieden, wandelpaden en archeologische attracties, zijn voor onbepaalde tijd gesloten en talrijke zomerfestivals zijn afgelast. Maar het land zit niet helemaal op slot. Wie genoegen neemt met stedenschoon, musea of het bezoeken van de parken en landhuizen van English Heritage en The National Trust kan weer goed terecht op de Britse eilanden. En sommige gewesten zijn virusvrij verklaard. In Schotland is de natuur relatief toegankelijk. Wie zijn vakantieplannen wil afstemmen op de situatie kan terecht op een speciale website van de overheid, www.openbritain.gov.uk. Daar zijn links te vinden naar alle relevante organisaties. Voor de laatste informatie over festivals: www.artsfestivals.co.uk

En verder

T/m 13 mei Murillo, Scenes of Childhood in the Dulwich Picture Gallery 00-442086935254 & www.dulwichpicturegallery.org.uk; Hayward Gallery: t/m 13 mei Goya & foto's van Brassaï 00-442079604242 & www.haywardgallery.org.uk; t/m 3 juni Horst: Portraits, foto's van Horst P. Horst in de National Portrait Gallery 00-442073060055; t/m 10 juni Boticelli's Dante in de Royal Academy. +00-442073008000 & www.royalacademy.org.uk; t/m 3 juni Evenementen rondom Royal Festival Hall 50 jaar 00-442079604242.