Fusie Halifax, Bank of Scotland

De concentratie in het Europese bankwezen zet zich voort, nu Bank of Scotland (BoS) en Halifax, de grootste Britse hypotheekverstrekker, fusieplannen hebben bekendgemaakt.

De fusie, strikt genomen een overname waarin de aandeelhouders van Halifax een belang van 62 procent krijgen, zou ten slotte de zogeheten vijfde macht in het Britse banklandschap opleveren, dat nu wordt gedomineerd door Lloyd's TSB, Barclays, Royal Bank of Scotland/Natwest en HSBC. De Britse regering wil al langer dat het quasi-monopolie van de `grote vier' wordt doorbroken om de concurrentie te vergroten.

Financiële analisten juichen de fusie toe. Tussen BoS en Halifax, in combinatie de elfde bank van Europa, bestaan in zakelijk opzicht weinig overlappingen. Ook geografisch vullen beide bedrijven elkaar aan, omdat ze tot nu toe elk aan hun eigen kant van de Schots-Engelse grens opereren. Omvangrijke sluitingen van branches, zoals bij de recente overname van NatWest door BoS' grootste concurrent, Royal Bank of Scotland, zijn dan ook niet te verwachten.

Halifax heeft leningen uitstaan bij zo'n twintig miljoen klanten, beheert tachtig miljard aan spaargeld en heeft een belanstotaal van 145 miljard pond. BoS, met een balanstotaal van 59 miljard pond een van de kleinere spelers, krijgt zo een groter klantenbestand en goedkoop kapitaal om zakelijk te kunnen investeren. Er worden besparingen verwacht die kunnen oplopen tot een half miljard pond.

De markt juichte een fusie eveneens toe. Aandelen in BoS en Halifax, dat vorig jaar een beursnotering kreeg, stegen met respectievelijk vier en acht procent. De combine zou een gezamenlijke marktcapitalisatie van bijna 28 miljard pond hebben. BoS, die in Nederland via internet hypotheken aanbiedt, viel af bij de overnamerace om NatWest en beëindigde kortgeleden de in november vorig jaar begonnen fusiebesprekingen met Abbey National.