Fraude topman Cisco

De 42-jarige Robert Gordon, voormalig vice-president bij Cisco Systems, is beschuldigd van verduistering van meer dan tien miljoen dollar.

Gordon was vice-president van zakelijke ontwikkeling bij de producent voor netwerkapparatuur Cisco maar is daar eerder deze maand ontslagen. Maandag is hij voorgeleid voor de officier van justitie in San Jose. Gordon heeft verklaard onschuldig te zijn. Dat wil zeggen, hij heeft bedrijfsinterne regels geschonden, zegt hij, maar geen wetten overtreden.

Gordon nam ongeveer 30.000 aandelen over van Internet Security Services Group, een bedrijf waar Cisco in heeft geïnvesteerd via een startkapitaalfonds. Hij bracht die onder in een speciaal op de Bahamas opgericht bedrijf. Dat brievenbusbedrijf noemde hij Cisco Systems, hoewel het geen officiële band had met het bedrijf in San Jose. Hij verkocht de aandelen voor vijf miljoen dollar. Met dat geld begon hij een tweede zaak.Gordon stak vijf miljoen dollar in Spanlink Communications maar deed het voorkomen alsof dat geld van een startkapitaalfonds kwam. Nadat Cisco 15 miljoen dollar in Spanlink stopte, kreeg Gordon volgens een eerder gemaakte afspraak tien miljoen dollar als aflossing van de vijf miljoen.