Florida kleedt blote David aan

Een op straat geplaatste replica van Michelangelo's beeld van de naakte David heeft in Lake Alfred in Florida na klachten van voorbijgangers een lendedoek omgekregen.

Het origineel, gemaakt in de jaren 1501-1503 en nu in de Galleria dell' Academia in Florence, is een van de belangrijkste en bekendste kunstwerken te wereld. Maar de betonnen replica voor een winkel was niet besteed aan het 3800 inwoners tellende stadje.

,,Ik wist helemaal niet dat het kunst was'', zei Jeanne Johnson, de eigenares van een nabije kapperszaak. ,,Voor mij was het gewoon een naakte man op de stoep. Toen de meisjes het zagen, moest ik uitleggen wat een penis is.''

Na een aantal klachten keek de ambtenaar Jimm Drumm in de verordeningen of het beeldhouwwerk in strijd was met de regels voor zedelijkheid. ,,We konden er niets aan doen, omdat we de kunst niet kunnen reguleren. Maar als een beleefdheidsgebaar hebben we de eigenaars gevraagd een doek om het beeld te binden.''

De winkelier Chuck Cole voldeed aan het verzoek met aarzeling. ,,Als ik zelf bloot op straat zou gaan staan, was het wat anders. Maar dit is een klassiek meesterwerk. Het is kunst, geen obsceniteit.'' Cole is nu van plan de witte lendedoek te vervangen door een doek met luipaardmotief.