DESIGN

Keukenaccessoires

Sommige koks schillen hun aardappelen zo royaal dat er weinig overblijft van de bintjes, krieltjes en andere kleiknollen. Voor deze types werd dan ook de dunschiller uitgevonden. En aangezien een gebruiksvoorwerp altijd beter kan, boog metaalwarenfabrikant Rösle zich dit jaar weer eens over het ontwerp en kwam met een nog handiger variant op de markt. Dit roestvrijstalen keukenhulpje heeft een flexibel schilhoofd dat zich aanpast aan de soort groente dat wordt geschild en een ergonomische grip. Een handiger uitsteker aan de rand van de kop vergemakkelijkt het uitwippen van lelijke pitten in de aardappelhuid. De dunschiller maakt deel uit van een breder assortiment keukenaccessoires, waaronder een visontgrater, een veelkleurige set pannenlikkers, een kaassnijder met draad voor zeer jonge kaas en een stevig Parmezaans kaasmes.

*Dunschiller: ƒ45. Visontgrater: ƒ25. Pannenlikkers: vanaf ƒ15. Kaassnijder met draad: ƒ45. Parmezaans kaasmes: ƒ35. Verkrijgbaar bij speciaalzaken door heel het land. Inl: www.roesle.de.

Tubolare

In de jaren twintig van de vorige eeuw introduceerden Bauhaus en De Stijl een nieuwe, bijzonder sobere esthetiek in de vormgeving die tot op de dag van vandaag herkend wordt als `modern'. Ontwerper Peter Streng brengt met zijn Tubolare lampen hommage aan dat roemrijke vormgevingsverleden. Hij koppelt lichtheid, elegantie en ambachtelijke kwaliteit aan een strak, bijna industrieel uiterlijk. De kokervormige lampenkappen zijn gemaakt van hoogwaardig gesatineerd, mondgeblazen opaalglas uit Murano en stralen een omfloerst melkachtig licht uit. Doordat ze zijn opgehangen met fijngevlochten staaldraad waar de transparante siliconenkabel voor de stroomvoorziening zich losjes omheen wikkelt, lijken de lichtbronnen te zweven. De lamp is traploos langs de staalkabel te verplaatsen zodat de hoogte altijd kan worden aangepast.

*Tubolare: vanaf ƒ440. Verkrijgbaar bij gespecialiseerde detailhandelaren. Inl (Streng Licht): 020-6256455.

Olielamp

Verslaafd aan romantiek maar bevangen door pyrofobie zodra er ook maar een theelichtje wordt aangestoken? Dan is de nieuwe olielamp van het Deense bedrijf Stelton wellicht een optie. Deze lamp is lichtjaren verwijderd van de walmende exemplaren die menig campingterrein verlichten. Het is een strak in roestvrijstaal, glas en kunststof uitgevoerd ontwerp, dat zich ook prima leent voor gebruik binnenshuis. De lont van glasfiber gaat bijna oneindig lang mee en het reservoir van de 18,5 centimeter metende lichtbron kan voor veertig uur brandstof bevatten.

*Olielamp: ƒ148. Verkrijgbaar onder meer bij buitensportwinkels. Inl: www.stelton.com.

Baby Boop

De Israëlische ontwerper Ron Arad is vooral bekend van de functionele stoelen die hij ontwikkelt voor Vitra. Maar in zijn ontwerpen voor het Italiaanse bureau Alessi komt de speelse kant van zijn karakter naar voren. Met zijn Babyboop-schaaltjes haakt hij in op de Alessi-traditie van lichtvoetig barmeubilair en keukenaccessoires. De aluminium borrelbakjes doen met hun ronde vormen denken aan Henry Moore's abstracte vrouwensculpturen, iets wat gezien hun naam niet eens zo vergezocht is. Het aantal compartimentjes varieert van twee tot vier.

*Babyboop: tussen ƒ68 en ƒ110. Verkrijgbaar bij detailhandelaren door heel het land. Inl (Interhal BV): 078-6992990 of www.alessi.com.

Queen Electric

Een stekker, een fitting, een draad, een peertje en een kap. Dat zijn de vijf elementen waar lampen traditioneel uit worden opgebouwd. Ontwerper Patrick Kruithof is er echter in geslaagd om dit minimale concept nog verder uit te kleden. Uitgangspunt voor zijn Electric Queen was de stroomdraad, koper gevat in transparant plastic en daar dan maar liefst 200 meter van. Die draad werd gebreid tot een 1,74 meter lange kap in de vorm van een slobbersok, maar doet tevens dienst als stroomtoevoerkanaal voor de peer in de kap. Door de gaatjes in het breisel verspreidt Electric Queen 's avonds een speels patroon aan lichtvlekjes; overdag blinkt het koper. De Electric Queen bestaat momenteel alleen als prototype, maar kleinere en gekleurde modellen kunnen op bestelling worden vervaardigd.

*Electric Queen: ƒ7.350. Inl (De Denktank): 010-4766969.

Tipis

`Tipis' is het Indonesische woord voor `dun'. En dat is het bijzettafeltje dat Henk Vos voor de collectie Bis ontwierp zeker. Het tafelblad is flinterdun en die lichtheid wordt nog eens benadrukt doordat het in gehard glas is uitgevoerd. Het contrast met de strenge roestvrijstalen poot en de platte voet, die in oppervlak het tafelblad overtreft, is aanzienlijk. Toch doet die wat robuuste verankering aan de huiskamervloer weinig af aan de lichtheid van het ontwerp, juist omdat versiering totaal afwezig is en niets afleidt van de strakke combinatie van twee rechthoeken en een staaf. De Tipis is te krijgen in drie formaten; het kleinste met een blad van 15 bij 15 centimeter leent zich net voor het wegzetten van een glas.

*Tipis: tussen ƒ275 en ƒ425. Verkrijgbaar bij detailhandelaren door heel het land. Inl (Maupertuus): 050-5244244 of www.maupertuus.nl.

Wegtauchen

Het label N2 verwijst naar de autosnelweg tussen Luzern en Bazel, de plaatsen waar de vijf jonge leden van het gelijknamige Zwitserse ontwerpbureau vandaan komen. Het is een wat anonieme aanduiding voor hoogst individuele ontwerpen met humoristische inslag. De nieuwste N2-collectie met de naam Hidden herbergt onder meer het opmerkelijke meubelstuk Wegtauchen, een kruising tussen chaise longue, opbergkast en bed. Eigenlijk is het een omgevallen vakkenkast van ongeveer 2 meter lengte met daarop een zachte schuimstof bekleding en een leren hoes. Maar met de zwengel aan het voeteinde is het korte deel met hoofdsteun omhoog te krikken en transformeert de kast in ligbed. Een ideale plek om even `weg zu tauchen', je in foetuspositie op te rollen en klein te maken.

*Wegtauchen: ƒ7.900. Verkrijgbaar onder meer bij Galerie Ecce, Witte de Withstraat 17a-19a, Rotterdam. Inl (Ecce): 010-4139770 of www.galerie-ecce.nl.

Bird

Je hebt banken en je hebt zitsculpturen. De Bird, die Michiel van der Kley ontwierp voor Artifort, valt zonder twijfel in de laatste categorie. Het lange zitvlak loopt met een sierlijke krul over in de rug, waardoor een sterke organische vorm ontstaat. De aluminium slee onder het meubel vormt de onnadrukkelijke sokkel voor het kunstwerk, dat er vanuit iedere hoek anders uitziet. Maar de Bird is niet alleen om naar te kijken. Doordat de zitting schuin naar achteren afloopt en de leuning aan de zijkanten naar binnen buigt, wordt de gebruiker met zachte maar dwingende hand in een comfortabele relaxhouding gedwongen. Het is intimiteit op monumentaal formaat.

*Bird: vanaf ƒ4.865. Verkrijgbaar bij detailhandelaren door heel het land. Inl (Artifort België): 0032-89721505 of www.artifort.com.

    • Edo Dijksterhuis