De kroon op een jaar hard werken

De droomweek van Ruud van Nistelrooij stond in schril contrast met die van de spelers van Barcelona. Hun gedachten waren niet bij Oranje.

Vier kansen had Ruud van Nistelrooij gisteravond nodig tegen Cyprus alvorens zijn droomweek een passend vervolg te geven bij het Nederlands elftal. In keurig Engels stond de voetballer van 67 miljoen gulden de massaal uitgerukte Britse media te woord die zijn doelpunt graag als een positief signaal aan zijn nieuwe club Manchester United wilden uitleggen. Alleen de bij PSV vertrekkende spits had in zijn thuishaven reden tot een feestje, want vooral zijn collega's van Barcelona waren met hun gedachten geen seconde bij Oranje geweest.

Een golf van opwinding ging door het stadion van PSV, toen Van Nistelrooij samen met Benfica-aanvaller Van Hooijdonk de verveling kwam verdrijven. Bij zijn eerste balcontact verloor hij het duel met een Cyprische verdediger, waarna de duurste voetballer van Engeland uit frustratie middenvelder Satsias tegen de grond liep. Twee minuten later zag Van Nistelrooij een schot en een kopbal gekeerd door Cyprus-doelman Morphis, die vervolgens nog net zijn hand tegen de bal kreeg na een volgende poging van de 24-jarige Brabander. Ook op aangeven van Van Bommel had Van Nistelrooij het vizier niet scherp gesteld.

In de 82ste minuut was het dan zover. Na een voorzet van Zenden hoefde Van Nistelrooij slechts zijn hoofd tegen de bal te zetten om het door iedereen gewenste scenario te volgen. Zijn treffer vormde het sluitstuk van een hectische week, waarin Van Nistelrooij zich geroerd toonde door de bijval van zijn teamgenoten. ,,Dat doelpunt was de kroon op een jaar lang keihard werken'', vertelde Van Nistelrooij. ,,Ik ben door de spelers schitterend ontvangen, ze waren blij voor me dat ik weer terug ben op mijn oude niveau. De jongens applaudisseerden maandag in de eetzaal, toen ik ze vertelde dat mijn transfer naar Manchester United rond was. Ik heb drie mooie dagen beleefd tijdens het trainingskamp in Hoenderloo.''

Het was Van Nistelrooij dan ook niet meegevallen zich na de afronding van zijn megatransfer te concentreren op zijn terugkeer in het Nederlands elftal. ,,Alle aandacht hoorde uit te gaan naar het duel met Cyprus, maar daar is door alle commotie rond mij en Davids niet veel van terechtgekomen'', erkende Van Nistelrooij. ,,Onze tactiek is niet uit de verf gekomen. Toch had ik niet het idee dat ik die kansen miste door een gebrek aan ritme. Ik vond dat ik er wel goed bij zat. En dat doelpunt maakte voor mij alles goed.'' De vierde treffer van Oranje tegen Cyprus zal op de Engelse televisie tot in den treuren worden herhaald, als het visitekaartje van de spits die Manchester United nieuw elan moet geven.

Glimlachend ontweek Van Nistelrooij de vraag van een Britse tv-verslaggever hoeveel goals de fans van Manchester United mogen verwachten van hun nieuwe idool. ,,Ik heb geen idee wat ik kan verwachten in de Premiership'', sprak hij in het Engels. En om toch op een tipje van de sluier op te lichten: ,,Als ik bij Manchester United alle kansen zal benutten, moet ik op een mooi aantal uitkomen.'' Morgen wordt Van Nistelrooij officieel gepresenteerd bij zijn nieuwe club. ,,En zaterdag hoop ik met PSV al kampioen te worden door te winnen van Willem II mits Feyenoord een dag later een handje helpt door punten te verspelen bij Roda JC. Het is me het weekje wel.''

Dat gold ook voor de spelers van Barcelona, zij het dat hun belevenissen in schril contrast stonden met die van Van Nistelrooij. Met een bemoedigend applausje begroette Patrick Kluivert gisteravond de aanvaller met wie hij vorig jaar tegen Duitsland zulke wonderschone duetten had afgeleverd. In zijn rol van diepste middenvelder kwam de spits van Barcelona in het duel met Cyprus niet toe aan een pas-de-deux met Van Nistelrooij, die in de laatste twintig minuten aan Van Hooijdonk werd gekoppeld. ,,We hebben allemaal bewondering voor de wijze waarop Van Nistelrooij een jaar lang aan zijn herstel heeft gewerkt'', zei Kluivert, die ook een keer scoorde tegen Cyprus. ,,Het is knap dat Ruud weer terug is op zijn oude niveau. We gunnen hem zijn transfer naar Manchester United.''

Dit seizoen tekent Kluivert nog niet bij een club uit de Premiership, al verlopen de onderhandelingen met Barcelona over de door hem gewenste salarisverhoging moeizaam. ,,Maar we komen er wel uit'', voorspelde Kluivert, die vorige week in Spanje nog aan de schandpaal werd genageld na zijn domme handsbal tegen Liverpool. ,,Ik heb geprobeerd bij het Nederlands elftal een hele slechte week bij Barcelona te vergeten'', erkende Kluivert. ,,Die handsbal tegen Liverpool spookte nog dagen door mijn hoofd en daar kwam die rampzalige wedstrijd tegen Osasuna nog eens overheen. Ik hoop dat we het seizoen nog kunnen redden door ons te kwalificeren voor de Champions League.''

Ook Frank de Boer was met zijn gedachten al in Barcelona. ,,Ik heb tegen Cyprus de slechtste wedstrijd van het seizoen gespeeld'', mopperde hij. ,,De bal op de lat na een vrije trap was mijn enige geslaagde actie. Ik ga niet met een lekker gevoel naar huis. Bovendien moeten we maar afwachten wat Rexach bij Barcelona gaat doen nu Serra Ferrer is ontslagen. Nieuwe coach, nieuw concept, andere opstelling. Er staat ons de komende weken nog heel wat te wachten.''

    • Robèrt Misset