Corus ruimt mijnen

Staal en aluminiumconcern Corus wil een apparaat op de markt brengen waarmee goedkoop landmijnen kunnen worden geruimd. De zogeheten `Minelifta' kan als voorzetstuk op een bulldozer of andere grondverzetmachinme worden gemonteerd die een laag van 20 centimeter van de bodem kan schaven. Explosieven worden verpulverd in een soort dorsvlegel. Het pantserstaal van het apparaat is tegen explosies bestand. Een Minelifta kost zo'n 200.000 pond sterling (ongeveer zeven ton), exclusief bulldozer. Volgens een woordvoerder van Corus is er al belangstelling voor het apparaat van de Verenigde Naties, Canada en Kroatië.

In 1997 is een uitvinder, die hierover contact onderhield met wijlen prinses Diana, met zijn idee naar Corus gestapt. Daar beschouwde de researchafdeling de vinding bruikbaar om te worden omgezte in een mijnopruim-apparaat.

De machine maakt alleen zogeheten anti-personenmijnen onschadelijk. Volgens Corus is er een grote markt voor omdat alleen in een land als Angola al 17 miljoen van dit soort mijnen onder de grond zijn verstopt.

De machine kan op één dag een stuk grond bewerken dat de afmeting heeft van drie voetbalvelden. Corus beschouwt de vinding niet als zaligmakend want jaarlijks komen er meer tegen personen gerichte mijnen bij dan er worden geruimd. Niettemin is de machine volgens Corus een belangrijk wapen in het gevecht tegen mijnen. Vooral in landen als Joegoslavië, Angola, Cambodja en Mozambique kan de Minelifta grote diensten bewijzen.