ASML bespaart Bush een probleem

De Nederlands-Amerikaanse betrekkingen hebben het de laatste tijd zwaar te verduren. Eerst was er de woordenstrijd over het monetair beleid tussen de president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg en de Amerikaanse minister van Financiën Paul O'Neill.

Daarna leken de twee landen in een geschil verzeild te raken over ASML, de Nederlandse producent van machines waarmee halfgeleiders (chips) gemaakt worden, en zijn voorgenomen overname van Silicon Valley Group (SVG).

Het Pentagon was bezorgd dat de verkoop van SVG, dat onder meer onderdelen maakt voor Amerikaanse spionagesatellieten, de nationale veiligheid in gevaar kon brengen.

President George W. Bush kon gisteren wat opgeluchter ademhalen, toen ASML te kennen gaf dat het bereid was om de divisie van SVG, die zaken doet met het Pentagon, af te stoten. Dat snijdt hout, omdat de voornaamste redenen voor de overname de relatie van SVG met chipproducent Intel en het verbeteren van de Amerikaanse productiemogelijkheden waren. Daar doet het verkopen van Tinsley Labs niets aan af.

Uiteindelijk lijkt ASML de nieuwe Amerikaanse president een lastige beslissing bespaard te hebben. Een goedkeuring van de oorspronkelijke deal had de toorn van de haviken binnen zijn regering kunnen opwekken.

Een afwijzing van de deal had hem blootgesteld aan beschuldigingen van protectionisme.

Denkt u zich eens in wat Wim Duisenberg daarvan gezegd zou hebben!

    • Rob Cox