Annan wil noodfonds tegen aids

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft vandaag voorgesteld een ,,oorlogsfonds' van zeven tot tien miljard dollar per jaar aan te leggen voor de bestrijding van hiv en aids in de wereld. Annan deed zijn uitspraken in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, waar de Afrikaanse ministers van volksgezondheid een conferentie houden over aids en andere epidemieën die vooral Afrika zwaar hebben getroffen.

Annan heeft vijf doelstellingen genoemd voor de bestrijding van hiv/aids: tegengaan van verdere verspreiding, terugdringing van virusoverdracht van moeder naar baby, verzekering dat behandeling en verzorging voor een ieder beschikbaar is, het streven naar een wetenschappelijke doorbraak en zorg voor de overlevenden, met name de miljoenen weeskinderen. Annan zei tot de Afrikaanse leiders: ,,U moet het voortouw nemen in het doorbreken van de muur van stilte en verlegenheid die aids in menig Afrikaans land nog steeds omringt. Er moet een einde komen aan de mishandeling, de discriminatie en de stigmatisering van degenen die de ziekte hebben opgelopen.''

Op de conferentie ligt verder een verklaring ter tafel, waarin Afrikaanse landen worden opgeroepen generieke medicijnen te vervaardigen of in te voeren ter bestrijding van aids. De Zuid-Afrikaanse regering won vorige week een proces tegen de internationale farmaceutische industrie, waardoor het nu mogelijk is goedkopere medicijnen voor aids op de markt te brengen.

Volgens de meeste recente cijfers van UNAids, de organisatie van de VN die zich speciaal met de ziekte bezighoudt, wonen van de 36 miljoen mensen die wereldwijd met het hiv-virus zijn besmet 25 miljoen in Afrika. Ook van degenen die aan aids zijn gestorven 21 miljoen sinds 1980 komt het overgrote deel, 75 procent, uit Afrika. In 16 Afrikaanse landen is meer dan 10 procent van de volwassenen tussen 15 en 49 jaar met het virus besmet. In zeven landen van Zuidelijk Afrika is zelfs 20 procent in deze leeftijdsgroep besmet. In Zuid-Afrika is een kleine 5 miljoen van de 42 miljoen inwoners drager van het aids-virus.