Afscheid Blangé even uitgesteld

Volleyballer Peter Blangé (36) heeft zijn afscheid als speler minstens vier dagen uitgesteld. Vrevok versloeg gisteravond in derde wedstrijd van de play-offs om de Nederlandse titel Dynamo met 3-1 en verkleinde daarmee de achterstand tot 2-1.

De zege van Vrevok betekende dat Blangé's oud-ploeggenoten van het Nederlands team, onder wie Bert Goedkoop, Marco Brouwers, Edwin Benne en Ron Zwerver, onverrichter zake huiswaarts keerden. Zij waren speciaal naar sporthal Merwestein in Nieuwegein gekomen om de laatste wedstrijd van de spelverdeler mee te maken en hem uit te leiden.

Maar Blangé werkte gisteren niet mee. Nadat Dynamo de eerste set met ruim verschil had gewonnen, nam de recordinternational (500 interlands) de regie bij Vrevok nadrukkelijk in handen en leidde de thuisploeg soeverein naar een 3-1 (16-25 25-23 25-17 25-23) overwinning.

Dynamo krijgt zondagmidddag opnieuw de kans om de play-offs in zijn voordeel te beslissen. Bij een zege in de eigen hal in Apeldoorn is de titel binnen. Mocht Vrevok zondag winnen, dan valt de beslissing pas volgende week woensdag in de vijfde en laatste wedstrijd in Nieuwegein.

Er was gisteravond een cruciale rol weggelegd voor scheidsrechter Wim Teunis, die zich met name de woede van Dynamo op de hals haalde. Hij floot in de beslissende fase van de vierde set volgens alles en iedereen uit Apeldoorn ten onrechte een bal van spelverdeler Frank Denkers af. In de ogen van Dynamo had de arbiter voor `een gestolen bal' van Vrevok moeten fluiten. Gevolg was dat de vierde set én daarmee de wedstrijd naar Vrevok ging.

Dynamo-coach en oudsbondscoach Toon Gerbrands was na afloop des duivels. Niet alleen over de in zijn ogen foutieve beslissing, maar vooral op de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo). De bond maakte er bij de aanwijzing van scheidsrechters naar zijn mening een potje van maakt. Gerbrands: ,,Hebben we in Nederlands internationale scheidsrechters, stuurt de bond naar een wedstrijd in de play-offs een amateur. Die man kan het niveau niet aan. Hij fluit voor 90 procent goed, maar het gaat juist om die laatste twee ballen. En die beoordeelt hij fout. Dat gebeurt op internationaal niveau niet. Een schande is het.''

In de play-offs om de landstitel bij de vrouwen heeft Pollux een 2-1 voorsprong genomen. In Oldenzaal versloeg de ploeg van trainer/coach Jan Berendsen gisteravond AMVJ met 3-2 (19-25, 26-24, 22-25, 25-18 en 15-10).

Pollux en AMVJ ontlopen elkaar niet in kracht en maken er spannende play-offs van. Voor de derde keer op rij viel de beslissing in de vijfde set. Het thuisvoordeel blijkt vooralsnog doorslaggevend. Als dat zo blijft, herovert Pollux het kampioenschap, dat het vorig jaar aan VC Weert verloor.

De vijfde een beslissende wedstrijd staat namelijk volgende week woensdag in Oldenzaal op het programma. In dat geval zal het de derde titel de clubhistorie betekenen. Om nog in de race te blijven moet AMVJ derhalve zondagmiddag in de eigen Emergohal het vierde duel in de serie winnen.