AEX reageert rustig op winst van Wall Street

De Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend nauwelijks in beweging te krijgen. De AEX stond aan het einde van de ochtend met een klein verlies van 0,1 procent op 576 punten.

Het Damrak toonde zich daarmee weinig gevoelig voor de ontwikkelingen op de Amerikaanse beurzen. Zowel de Dow Jones als technologiebeurs Nasdaq sloten gisteren met aanzienlijke winsten.

Positieve uitschieters waren vanochtend Gucci en Versatel. Modehuis Gucci steeg zonder aanwijsbare reden 2,2 procent en telecomconcern Versatel kon een winst van 3,7 procent bijboeken, waarmee het laag gewaardeerde aandeel op 4,20 euro terecht kwam. Versatel presteerde daarmee als beste van de telecomfondsen, grote branchegenoot KPN stond vanochtend op verlies en KPN Qwest boekte een winst van 1,5 procent.

UPC steeg licht na de bekendmaking dat de Europese Unie toestemming heeft gegeven voor een ingrijpende wijziging van de aandeelhoudersstructuur van United Global Com, de moedermaatschappij van UPC. Het Nederlandse kabelconcern profiteert van deze toestemming.

ASM Lithography maakte vanochtend de kleinste verandering van de aan de AEX-genoteerde fondsen door op de beurs: een winst van 0,03 procent. De fabrikant van chipmachines wil de Amerikaanse Silicon Valley Group (SVG) overnemen, maar het is onduidelijk of de Amerikaanse overheid dit toestaat. President Bush gaat hierover een besluit nemen. Branchegenoot van ASML in de Midkap-index, BESI, leed een verlies van 3,3 procent.

Akzo Nobel daalde flink met 2,5 procent naar 36,20 euro. Het chemieconcern kondigde gisteren aan het hoofdkantoor van pillenfabrikant Organon van Oss naar het Amerikaanse New Jersey te verplaatsen. Daarnaast maakte het tegenvallende resultaten bekend, waarop analisten van Morgan Stanley en Fortis hun verwachtingen voor Akzo Nobel naar beneden bijstelden.

In de Midkap-index voor middelgrote fondsen leed uitzendorganisatie Vedior met een verlies van 2,3 procent onder winstnemingen van aandeelhouders. Gisteren boekte Vedior een stevige winst na de bekendmaking van goede kwartaalcijfers.

De belangrijkste Europese beurzen stonden vanochtend op verlies. In Londen daalde de FTSE-index met 0,2 procent naar 5.816 punten. Dit is de vierde dag op rij dat de beurs achteruitgang boekt. ,,Gezien de vooruitzichten verwachten we dat nog meer bedrijven met slechte resultaten naar buiten komen'', zegt een analist.

Meest in het oog springende daler in Londen was British Telecom. Beleggers vrezen dat het vervangen van bestuursvoorzitter I. Vallance weinig verandering zal brengen in de verliezen van het telecomconcern.

Voordat de beurs in Frankfurt rond het middaguur ontruimd werd na een bommelding was de DAX-index onderuit gegaan. Duitslands grootste elektronicaconcern Siemens maakte bekend 3.500 banen te schrappen na tegenvallende resultaten.

In Parijs maakte telecomconcern Alcatel koerswinst door. Alcatel maakte bekend resultaten geboekt te hebben die boven verwachting waren. De CAC-index daalde met 0,1 procent naar 5.401 punten.