Adelmund wil geen verplichte zwemles

Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) wil schoolzwemmen niet verplicht stellen. Specifieke programma's om (allochtone) leerlingen te stimuleren zwemles te nemen, hebben meer effect, aldus de staatssecretaris in een notitie die morgen wordt besproken in de ministerraad.

Met deze aanbeveling gaat Adelmund in tegen een meerderheid van de Tweede Kamer. Deze nam in december vorig jaar een motie aan waarin werd gesteld dat gemeenten en scholen verplicht moeten worden leerlingen een zwemdiploma te laten halen. Aanleiding waren twee incidenten waarbij twee allochtone kinderen verdronken.

Op dit moment mogen scholen en gemeenten zelf bepalen of ze schoolzwemmen aanbieden. De overgrote meerderheid van de gemeenten doet dit ook. Van de leerlingen die groep 8 verlaten, heeft 93 procent het A-diploma. Op `zwarte scholen' heeft 49 procent van de leerlingen na groep 8 een B-diploma. Op `witte' scholen is dat 83 procent.

Volgens Adelmund zijn speciale programma's de beste manier om de leerlingen die geen diploma halen, zwemmen te leren. Zo laten grote steden leerlingen zonder zwemdiploma bovenaan de wachtlijst zetten voor particuliere zwemles.

Verder wordt tijdens inburgeringscursussen voor zogenaamde `nieuwkomers' speciale aandacht besteed aan het belang van zwemles.