Zorg buurlanden over Argentinië

De bezorgdheid om de economische situatie in Argentinië neemt toe nu ook de buurlanden van Latijns-Amerika's op twee na grootste economie de gevolgen ondervinden van de aanhoudende Argentijnse recessie. Ofschoon zowel in Argentinië als Brazilië gisteren de beurzen een lichte stijging lieten zien, noemen analisten de situatie zorgwekkend.

De Braziliaanse real steeg gisteren licht, nadat maandag nog een koers van 2,28 voor een dollar was bereikt, een historisch dieptepunt. Sinds januari is de munt 15 procent minder waard geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Braziliaanse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief onlangs verhoogd van 15,25 naar 15,75 procent in een poging investeerders vast te houden. Maar volgens analist Camila Lima van Banco Santander in Brazilië's financiële centrum São Paulo is er duidelijk sprake van ,,besmetting'' door de situatie in Argentinië. ,,Investeerders zien de regio als geheel.''

De sterk geprofileerde rol van Argentinië binnen de groep van opkomende markten betekent ook dat het land een prominente plaats in de indexen van de opkomende markten inneemt. Volgens Tulio Vera, hoofd van de afdeling opkomende markten van Merrill Lynch, maakt Argentinië doorgaans 23 of 24 procent van een index uit. ,,We zien al tekenen van besmetting'', zegt Vera vandaag in de Financial Times. ,,Als Argentinië verslechtert, zullen investeerders verkopen en Latijns-Amerika komt het eerst in aanmerking daarvoor.''

Bezorgheid is er ook bij de internationale financiële instellingen. In een gesprek met journalisten aan de vooravond van de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank in Washington zei IMF-directeur Horst Köhler gisteren: ,,Argentinië bevindt zich in een moeilijke situatie, daarover is geen twijfel. Het is een element van het zorgwekkende plaatje van de wereldeconomie.''

Köhler zei dat Argentinië's belegerde minister van Economische Zaken Domingo Cavallo snel met een ,,specifiek beleid'' moet komen. Hij roemde het Argentijnse streven om het concurrerend vermogen van zijn bedrijfsleven te vergroten.