`Zionisten overdrijven de Holocaust'

Een internationale conferentie in de Iraanse hoofdstad Teheran over de Palestijnse intifadah heeft gisteren en vandaag tot scherpe veroordelingen geleid van Israël, dat in de conferentiezaal consequent als ,,zionistische onderdrukker' werd aangeduid. Dat was voorspelbaar, gezien de deelnemers, waaronder de Libanese fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah, de Palestijnse tegenvoeters Hamas en Islamitische Jihad en andere radicale voorvechters van de Palestijnse zaak, en de plaats van samenkomst, het zeer anti-Israëlische Iran. Maar zelfs dat in aanmerking genomen, viel de openingstoespraak van de Iraanse Opperste leider ayatollah Ali Khamenei op. De Amerikaanse autoriteiten vonden zijn uitspraken in elk geval ,,schandelijk'.

Khamenei stelde dat ,,de zionisten' de Holocaust hebben overdreven om misdaden tegen de Palestijnen te rechtvaardigen. ,,Er zijn documenten die nauwe samenwerking aantonen van de zionisten met de Duitse nazi's, en dat overdreven cijfers met betrekking tot de joodse Holocaust zijn gefabriceerd om de sympathie van de wereldopinie op te wekken, de basis te leggen voor de bezetting van Palestina en de gruwelijkheden door de zionisten te rechtvaardigen', aldus Khamenei. ,,Er is zelfs bewijs dat een groot aantal niet-joodse hooligans en straatschenders uit Oost-Europa is gedwongen als joden naar Palestina te migreren. Het doel was in het hart van de islamitische wereld een anti-islamitische staat te installeren, onder de dekmantel van steun aan de slachtoffers van racisme, en een kloof te creëren tussen het oosten en het westen van de islamitische wereld na 1.400 jaar eenheid tussen die twee delen.'

Khamenei haalde ook nog even uit naar de Britten en Amerikanen. De bezetting van Palestina was volgens hem onderdeel van een ,,duivels plan' van de dominante machten in de wereld, in het verleden uitgevoerd door de Britten en tegenwoordig door de Verenigde Staten, om tweedracht te zaaien onder moslims. Maar als de moslims in God vertrouwen en de gewapende strijd aanbinden, is hun overwinning zeker, zei hij, zoals het succes van de Islamitische Revolutie in Iran en de overwinning van de moslims in Zuid-Libanon, aantonen.

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder waarschuwde meteen dat dergelijke ,,ongehoorde en betreurenswaardige verklaringen (..) onze zorgen over Iran, zijn steun aan terrorisme en zijn verzet tegen vrede in het Midden-Oosten bepaald niet wegnemen'. ,,De beelden die wij van Teheran zagen gaven niet de indruk van een tuinfeest', zei hij.

Overigens is de Palestijnse leider Yasser Arafat niet aanwezig op de conferentie in Teheran. De Israëlische premier Ariel Sharon maakte juist bekend dat Arafat na een gesprek met Sharons zoon Omri ,,maatregelen heeft genomen' om een eind te maken aan de mortierbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israëlische doelen.