Zeman cynisch over `apotheekvoetbal'

De Tsjechische trainer Zdenek Zeman begon in 1998 als eerste serieus over doping in het Italiaanse voetbal te praten. Als trainer van AS Roma zei hij in een interview: ,,Er gaan te veel medicijnen rond in onze omgeving. Het voetbal moet weg van de apotheken.'' Als voorbeeld van verdachte zaken noemde hij de snel vergrote spiermassa's van de Juventus-spelers Vialli en Del Piero.

De uitspraken van Zeman leidden tot een enorme rel in Italië. Justitie in Turijn begon een onderzoek. Al snel werd duidelijk dat het laboratorium voor dopingonderzoek in Rome en de federatie van sportartsen buitengewoon slordig te werk gingen. Veel dosiers over de medische tests bij voetballers waren verdwenen. Het laboratorium ging een paar maanden dicht.

Deze affaire en de EPO-zaak van wielrenner Pantani leidden tot aanscherping van de dopingregels. Sinds vorig jaar wordt in het voetbal ook op anabole steroïden als nandrolon getest. Het parlement nam een wet aan die dopegebruik strafbaar stelt. Maximaal twee jaar voor spelers, maximaal zes jaar voor de verantwoordelijke artsen.

Veel mensen in het voetbal hebben Zeman de rug toegekeerd. Hij werd een outcast. La Repubblica wist hem een paar uitspraken te ontlokken. ,,Indertijd deden ze alsof ik gek was, maar in werkelijkheid wisten ze heel goed dat ik geen onzin vertelde. Misschien kwam dat beter uit'', zegt Zeman nu. Hij zet grote vraagtekens bij het verweer van spelers dat ze niet weten waar de nandrolon vandaan komt.

Het verhaal van de bondsarts, die zei dat het eten van een wild zwijn leidt tot een hoger percentage nandrolon, werd door Zeman als ,,amusant'' betiteld. ,,Ze blijven ons voor de gek houden.''