Wimbledon wijzigt

De All England Club, organisator van het tennistoernooi op Wimbledon, heeft de plaatsingscommissie afgeschaft. Dat betekent niet dat de wereldranglijst wordt gevolgd bij de indeling van het deelnemersveld bij de mannen.

,,We zoeken nog naar een nieuwe formule'', zei Tim Phillips, voorzitter van de All England Club. ,,Daarover zijn we nog in gesprek met de spelers en de ATP. Dit jaar is een proefjaar. We vinden een oplossing die de meeste problemen het hoofd biedt.''

Wimbledon, het belangrijkste tennisevenement, was het enige grandslamtoernooi dat zich niet aan het ATP-klassement over de laatste twaalf maanden hield. De omstreden plaatsingscommissie keek bij de samenstelling van de plaatsingslijst vooral naar de prestaties van de spelers op grastoernooien.

Dat leidde in het verleden tot kritiek bij de topspelers die juist beter op gravel of hardcourt uit de voeten konden. Deze week nog dreigde de Braziliaan Gustavo Kuerten, de nummer één van de ATP-lijst, om Wimbledon te boycotten als de organisatie vasthoudt aan de eigen plaatsingsregels.

Het prijzengeld op Wimbledon wordt dit jaar opgeschroefd met 5,5 procent tot bijna 30 miljoen gulden. Nog altijd bestaat er een verschil tussen de premie voor de vrouwelijke en de mannelijke winnaar. De vrouwelijke winnaar krijgt circa 1,6 miljoen gulden. Bij de mannen ontvangt de winnaar ongeveer 1,8 miljoen gulden.