Wie is waar

De klacht bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is afgewezen en zal niemand zijn opgevallen. Dr. Mr. baron Von Quast-Jugter, lid van de American Bar Association (orde van advocaten), had geklaagd dat het Nederlandse advocatenkantoor Pels Rijcken Droogleever Fortuijn — de landsadvocaat — dankzij subsidie voor overheidszaken groot is kunnen worden en dus in alle marktgebieden een oneerlijk voordeel heeft ten opzichte van concurrerende advocatenkantoren. Volgens Von Quast kan Pels Rijcken door de subsidie een lager uurtarief bieden dan anderen. Op 13 april wees de NMa de klacht af. De hoogste man bij de NMa is mr. A. W. Kist. Voordat Kist dat werd, was hij compagnon bij...Pels Rijcken Droogleever Fortuijn. Kist had ,,niets te maken met het besluit over Pels Rijcken'', onderstreept de NMa-woordvoerder. Hij ondertekent als directeur-generaal nu eenmaal alle besluiten. En ,,het staat de klager vrij om in beroep te gaan''.

Cor Boonstra mag voedingsconcern Numico dankbaar zijn. Hij wordt morgen gewoon voorgedragen als commissaris tijdens de aandeelhoudersvergadering ondanks de aangifte van de STE van zijn mogelijke `handel met voorkennis' in aandelen Endemol. ,,Het is maar een verdenking'', zegt de Numico-woordvoerder, ,,dus we gaan ervan uit dat hij commissaris wordt.'' Wel was de agenda voor de aandeelhoudersvergadering al verstuurd toen de verdenking bekend werd, zegt de woordvoerder. Zo niet bij ABN Amro en Heineken. Daar heeft Boonstra zich teruggetrokken als kandidaat-commissaris.

Nadat directeur voorlichting Ronald Florisson twee jaar geleden bij het ministerie van Financiën wegging, heeft hij twee werkgevers versleten. Eerst was hij woordvoerder bij softwarebedrijf Baan, waar hij het zeven maanden volhield. Hij was het oneens met de ,,Amerikaanse koers'' van de toenmalige topvrouw Mary Coleman. Vervolgens was hij anderhalf jaar `directeur marketing' bij Ordina. Nu is hij voor zichzelf begonnen. Zijn eerste opdracht: woordvoerder bij de Rabobankgroep. ,,Het is een trend in de communicatiewereld'', zegt Florisson. ,,Mensen werken niet in dienstverband en zeker niet jaren achtereen. Ze werken als zelfstandige aan verschillende korte projecten achter elkaar.'' Tegen veel hogere uurtarieven. ,,Maar ze hebben ook meer kosten.''

De directeur landelijke dagbladen (NRC Handelsblad, Volkskrant, AD en Trouw) bij PCM Uitgevers, Jan Greven, wordt op 2 december 60 jaar. Volgens PCM-gebruik de leeftijd waarop hoofdredacteuren en directeuren met pensioen gaan. Greven is over zijn toekomst bij het concern ,,in gesprek met de raad van bestuur'', zegt hij desgevraagd. Al wil hij ,,absoluut nog niet afbouwen. Er is nog te veel te doen, bijvoorbeeld met bezuinigingen''.

Voor Rudi de Becker (54) is er ook veel te doen. Hij is bij Burhmann aangesteld als president van de kantoorartikelen-handel in Europa en moet dit onderdeel samenvoegen met de soortgelijke handel van het overgenomen Samas. Vervolgens moet hij de winst van dat onderdeel aanzienlijk opvoeren. Het aandeel-Buhrmann is onlangs met 30 procent gedaald.

Dim den Braven (50) was bankier bij ABN Amro. Op 15 mei wordt hij directeur Funding & Treasury bij Bouwfonds, een dochter van ABN. Hij zit straks bij Bouwfonds aan de andere kant van de tafel. Bij ABN Amro was hij geldverstrekker, nu moet hij geld binnenhalen om hypotheken en projecten te financieren. Maar hij treft er oud-collega's, dus dat zal wel lukken. ,,Ik kijk er met plezier naar uit'', aldus Den Braven.

Frederiek Weeda, Personalia@nrc.nl

    • Frederiek Weeda