Volle kas maakt kwetsbaar

De gisse geldbeheerders grepen de afgelopen weken en maanden gretig naar grote aandelenpakketten van het voormalig handels- en industrieconglomeraat Internatio-Müller. Een beleggingsfonds van de Amerikaanse vermogensbeheerder Putnam kocht 5 procent van de aandelen, ING meldde deze week zelfs een aandelenbelang van 10 procent.

En Internatio doet zelf ook mee. Gisteren kondigde het concern de inkoop van ruim drie procent van de eigen aandelen aan, om genoeg effecten achter de hand te hebben als managers en medewerkers hun opties willen gaan uitoefenen.

Internatio heeft zich, na de vorig jaar afgeblazen fusie met industrieel dienstverlener Stork, versmald tot een technische installatiebedrijf, Imtech. De andere activiteiten, medicijnengroothandel en chemische distributie, zijn van de hand gedaan.

Dat maakt Internatio op hetzelfde moment aantrekkelijk en kwestbaar. Aantrekkelijk, omdat de keuze voor één kernactiviteit beleggers op hun gemak stelt. Zij hechten vrijwel altijd minder waarde aan conglomeraten die vreemdsoortige activiteiten denken te kunnen combineren. De som der delen is in

hun optiek minder dan het geheel.

Internatio heeft dankzij de uitverkoop 400 miljoen in kas, maar wie is er te koop? De ironie wil dat de verkoop van de chemische distributie twee weken geleden samenviel met de overname van GTI, op deelterreinen een concurrent, door het Belgische Tractebel. Die bood 50 procent premie. Stappen de grote particuliere beleggers (De Ridder, Zeeman) die de koers van GTI in minder dan een jaar bijna zagen verdubbelen in Internatio om het kunstje te herhalen?

Internatio zal moeten gaan winkelen, in Duitsland bijvoorbeeld, waar een herverkaveling van het bedrijfsleven gaande is en firma's te koop komen. De risico's zijn echter niet mis, zoals de miskoop van bouwer HBG blijft onderstrepen. Wellicht dat de Zwitserse Sulzer, die onder vuur ligt van opdringerige aandeelhouders, nog wat interessants in de verkoop heeft.

Sommige analisten speculeren er zelfs op dat Internatio alsnog met Stork samengaat, maar nu door een (vijandig) bod op Stork te doen en alles af te stoten wat geen technische dienstverlening is. Zeg maar een variant op de poging van kantoorartikelenverkoper Buhrmann om concurrenten Ahrend en Samas te kopen.

Internatio loert, maar loert iemand ook op Internatio? De helft van de waarde van de aandelen op de beurs bestaat uit geld in kas.

    • Menno Tamminga