Uitstel introductie 3G hoeft geen ramp te zijn

Hoogmoed komt voor de val. Het Japanse NTT Docomo, partner van KPN in KPN Mobile, heeft lang geroepen dat het als eerste derde generatie (3G) mobiele telefoondiensten zou introduceren, die gebaseerd zijn op Wideband (breedband)-CDMA, de toonaangevende technologische standaard voor 3G. In tegenstelling tot Docomo, de trouwste aanhanger van deze standaard, hebben andere telecomconcerns hun introducties uitgesteld. Nu, een paar weken voordat Docomo W-CDMA commercieel zou lanceren, heeft het bedrijf gewaarschuwd dat het toch wel eens later zou kunnen worden. Naar verluidt betekenen softwareproblemen dat het nieuwe netwerk niet honderd procent betrouwbaar is.

Docomo heeft misschien meer kaarten op W-CDMA gezet dan welk ander telecomconcern ook. Het tijdschema voor de introductie was bijzonder agressief en de concurrenten hebben zichzelf meer manoeuvreerruimte willen geven. Toch is de technologische expertise van Docomo op het gebied van W-CDMA vele malen groter dan die van andere telecomconcerns. De hemel mag weten welke moeilijkheden zij nog zullen tegenkomen, als Docomo al op serieuze problemen stuit. Als we ervan uitgaan dat Docomo de commerciële lancering vijf maanden uitstelt, zoals de berichten suggereren, dan kan het nog wel twee of drie jaar duren voordat er in een groot deel van Europa een betrouwbaar W-CDMA netwerk ligt en nog een jaar langer voordat het grote publiek er aan toe is.

Voor beleggers houdt dit alles in dat 3G pas een jaar later dan algemeen was verwacht een redelijk rendement zal gaan opleveren. Dat zal doorberekend moeten worden in de koerswaarden. Toch hoeft het uitstel voor de telecomconcerns geen nachtmerrie te zijn. Er wordt tijd door geschapen voor de ontwikkeling van 3G diensten, die nu overal nog maar gedeeltelijk klaar zijn, en het risico wordt erdoor verminderd dat de nieuwe technologie teleurstelt. De leveranciers van netwerkapparatuur zullen op z'n minst méér hoogwaardige 2G-apparatuur dan zij hadden verwacht verkopen aan de telecomconcerns, die de bestaande netwerken in stand zullen moeten houden. De werkelijke slachtoffers van het uitstel zijn de producenten van mobiele telefoons. In het huidige economische klimaat kunnen alleen nieuwe technologieën een einde maken aan de stagnatie op hun markt.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly