Toezicht bij Emis treedt onverwacht af

De raad van commissarissen van marktonderzoeksbureau Emis is opgestapt. De toezichthouders zijn vertrokken nadat grootaandeelhouders pleitten voor het vertrek van president-commissaris A. van der Zwan.

Naast Van der Zwan houden nog twee toezichthouders het voor gezien.

Volgens Emis-bestuursvoorzitter M. Meijer verschillen de commissarissen en de grootaandeelhouders van mening over de snelheid van uitvoering van de nieuwe strategie. Emis heeft drie grootaandeelhouders: het Orange Fund (30 procent) van zakenbank Kempen & Co, belcentrabedrijf SNT (16 procent) en een groep particulieren (18 procent). Zij willen een snellere doorvoering van de nieuwe koers dan de commissarissen.

Emis, ontstaan uit opinie-onderzoeker Interview en marktonderzoeksbureau NSS, heeft een moeilijke periode achter de rug. Bestuursvoorzitter Meijer werd twee jaar geleden, nadat de onderneming rode cijfers schreef, aangesteld om orde op zaken te stellen. Afgelopen jaar werd een recordwinst voor belastingen geboekt van 2,9 miljoen gulden. Bij het bedrijf werken 180 mensen.

Een maand geleden stelde de drie grootaandeelhouders, die tezamen 64 procent van het aandelenbelang bezitten, dat Van der Zwan moest zich niet herkiesbaar moest stellen als voorzitter van het toezichtorgaan. Volgens W. Burgers, beheerder van het Orange Fund, heeft Emis ,,een frisse wind nodig en moeten de toezichthouders zich slagvaardiger opstellen.''

Van der Zwan is acht jaar commissaris bij Emis geweest en had volgens Burgers het plan om zich opnieuw herkiesbaar te stellen. Burgers zegt ,,verrast'' te zijn over de beslissing van de commissarissen. Van der Zwan was niet bereikbaar voor commentaar.

Emis, dat met een beurswaarde van circa 41 miljoen gulden tot de kleinste fondsen van Nederland behoort, wil zich volgens Meijer omvormen tot een ,,elektronische en intelligente marktonderzoeker''. De komende tijd wil Meijer investeren om de strategie gestalte te geven. De bestuurvoorzitter wil dat op eigen kracht doen. Enkele jaren geleden zette Emis zich nog in de etalage.

In reactie op het vertrek van de commissarissen schoot de koers van het bedrijf vanochtend met ruim 8 procent omhoog.