Stoomcursus voor EU-examens

Instituut Clingendael heeft een cursus opgezet om Nederlanders beter voor te bereiden op de toelatingsexamens voor banen bij de Europese Commissie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daartoe opdracht gegeven. Nederlandse kandidaten presteren bij de examens zo pover dat Nederland ondervertegenwoordigd is in het Europese ambtelijke apparaat.

Thans zakken nog 97 van de 100 Nederlandse kandidaten voor de toelatingsexamens. Het streven is het aantal geslaagden te verhogen tot zes op de honderd. Bovendien hoopt het ministerie meer kandidaten te trekken voor de overigens zeer goedbetaalde banen in Brussel. Deelnemers aan de cursus, vooral ambtenaren en juristen met enige jaren ervaring, zullen vijf zaterdagen worden bijgespijkerd in Europese zaken, alsook in spreek- en schrijfvaardigheid.

,,Nederlanders zijn vooral slecht in allerlei weetjes en ze zijn ook minder sterk in zaken waarvan ze denken dat ze er goed in zijn, zoals vreemde talen'', zegt P. van der Gaast, hoofd internationale zaken bij Binnenlandse Zaken. Nederlanders zijn ook niet gewend aan toelatingsexamens, terwijl die in Zuid-Europa gebruikelijk zijn voor ambtelijke functies. Mede daarom bekleden de Zuid-Europeanen inmiddels 55 procent van de banen in Brussel, hoewel ze maar 45 procent van de bevolking van de EU uitmaken.

Weliswaar worden Europese ambtenaren geacht loyaal te zijn aan de Europese Commissie en niet aan hun land van herkomst, maar in de praktijk achten veel staten het in hun belang om eigen ambtenaren bij de Commissie te stationeren.