Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de radicale Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA die hoopt dat het MKZ-virus naar Amerika overwaait. Verder aandacht voor de nazi-propagandafilm Ich klage an uit 1941 waarin een zieke vrouw om euthanasie vraagt. Medische studenten geven hun reactie op de film. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Portret van van de Nederlandse arts Jan Vorisek die voor de hulporganisatie Memisa in de voormalige Sovjet-republiek Georgië werkt. Hij probeert de levensomstandigheden van patiënten in psychiatrische inrichtingen te verbeteren. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Aandacht voor aanslagen op burgemeesters zoals deze week op burgemeester Boogaard van de Utrechtse gemeente De Ronde Venen en vorige week de burgemeester van Stede Broec J. Haanstra die door zijn wang werd geschoten. Ook komt de afwikkeling van de zaken van Nederlandse sporters aan de orde die positief op een dopingtest reageerden. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Goddelijke dolfijnen. Volgens bioloog Tim Markowits is de aanwezigheid van gezonde bruine dolfijnen een teken dat de oceaan gezond is. NGC, 19.00-19.30u.

Hitlers Frauen. Eerste aflevering van een serie over Hitlers helpsters en tegenstandsters portretteert Eva Braun. Haar droom was de dictator huwen. ZDF, 20.15-21.00u.

Verbeter de mensch. Eerste van een serie korte uitzendingen waarin zes Nederlandse heropvoedingsprojecten worden geschetst. In de Maastrichtse wijk De Ravelijn werden zwakzinnige gezinnen uit de verkrotte binnenstad gehuisvest met de bedoeling ze in drie jaar opnieuw op te voeden. De wijk werd een buurt van asocialen. In 1982 werd de woonschool opgeheven. Afl.: De woonschool. Ned.3, 20.28-20.38u.

Vèt vmbo. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.38-21.22u.

Werelden: Misdaad loont. Australische documentaire uit 2000 over misdaad die loont. Niet alleen voor criminelen die hun slag slaan, maar ook voor de mensen en bedrijven die op hun beurt geld verdienen met het vastzetten en bewaken van grote en kleine misdadigers. Het gevangeniswezen is inmiddels uitgegroeid tot een winstgevende bedrijfstak, waar veel geld in omgaat. Ned.1, 22.49-23.48u.

Zoektocht naar het joodse gen. Een Britse antropoloog en taalkundige trekt naar Zuid-Afrika, Zimbabwe en Jemen om DNA-monsters te nemen van mensen die beweren van joodse afkomst te zijn. NGC, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

De hemelpoort. Gesprek met zangeres, actrice en columniste Ellen ten Damme. Ze speelde onder andere in Pleidooi, Jiskefet en verschillende speelfilms. Ned.3, 21.22-21.50u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met violist en dirigent Jaap van Zweden en persfotograaf Cor Mulder. Ook een nabeschouwing met Louis van Gaal over de voetbalwedstrijd van Nederland tegen Cyprus. RTL4, 22.45-23.45u.

Tussen hemel en aarde. Gesprek met presentator Martin Simek in Praag, de plaats waar hij tot zijn negentiende heeft gewoond. Hij vluchtte in 1968 naar Nederland toen troepen van het Warschaupact Tsjechoslowakije binnenvielen. Ned.1, 23.48-0.20u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en live verslag van de kwalificatiewedstijd van Nederland tegen Cyprus. RTL5, 20.00-22.45u.

AMUSEMENT

Simek adverteert! Eerste aflevering van een nieuwe serie programma's waarin Martin Simek mensen ontvangt die hun ambities, talenten, visies of levensverhalen willen etaleren. Ned.3, 23.10-0.02u.

FILM

Marvin's Room (Jerry Zaks, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Ned.2, 20.25-22.00u.

Sgt. Bilko (Jonathan Lynn, 1996, VS). Flauwe soldatenkomedie waarin gewoontegetrouw intellectuelen, vrouwen en officieren het moeten ontgelden. Steve Martin als charmante nietsnut die op grote schaal illegale gokactiviteiten in het leger organiseert. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

Caddyshack (Harold Ramis, 1980, VS). Golfkomedie rond Chevy Chase, Bill Murray en Rodney Dangerfield. Prettig gestoorde ballenjongen Chase bindt de strijd aan met eekhoorn en gewichtige cliënten van de country club. Yorin, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

. Some Mother's Son (Terry George, 1996, Ierland/Engeland/VS). Respectabel politiek drama van de in Belfast geboren scenarist-regisseur George over de hongerstaking van Bobby Sands en andere gevangen IRA-leden, begin jaren tachtig, verteld vanuit het perspectief van twee betrokken moeders (Helen Mirren en Fionnula Flanagan). Geen politieke, eerder humanitaire propaganda. Canvas, 20.55-22.50u.

D.O.A. - Dead on Arrival (Rocky Morton & Annabel Jankel, 1987, VS). Zichtbaar uit videoclipmilieu afkomstig koppel debuteert met onwaarschijnlijke remake van gelijknamige film van Rudolph Maté uit 1950. Literatuurprofessor Dennis Quaid op zoek naar degene die hem een langzaam werkend dodelijk gif toediende. Ook met Meg Ryan en Charlotte Rampling (in een satijnen soepjurk). BBC1, 23.45-1.25u.

Above Suspicion (Richard Thorpe, 1943, VS). Spionage-tragikomedie speelt aan de vooravond van Tweede Wereldoorlog. Met Joan Crawford en, als Oxford-professor, Fred MacMurray. ARD, 1.20-2.50u., zwart-wit.

Blank Check (Rupert Wainwright, 1993, VS). Home Alone-variant waarin 11-jarig jochie de buit van boef Miguel Ferrer in handen krijgt. Morgen, ARD, 10.30-12.00u., tweetalig.

Girls! Girls! Girls! (Norman Taurog, 1962, VS). Lichtgewicht vehikel voor Elvis Presley. Hij kan maar geen keuze maken uit verzameling dames. Morgen, SBS6, 13.25-15.05u., met reclame.