SALADE VAN SPINAZIE MET KIPPENLEVERTJES

Bereiding: Verwijder de stelen van de spinazie en scheur de dikke middennerf uit het blad. Verbrokkel de walnoothelften en breek de geroosterde schijfjes stokbrood in stukjes zodat grove croûtons worden verkregen. Doe de spinaziebladeren in een ruime slabak en strooi de walnoten en croûtons over de spinazie. Roer een dressing van de azijn en walnotenolie en maak de salade hiermee dunnetjes aan. Snijd de kippenlevers in 3-4 stukken. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflookhelften en snijd de knoflook in stukjes. Verhit de olijfolie in een bakpan en bak hierin op een hoog vuur al roerend de knoflook samen met de kippenlevers tot de levertjes rondom een mooi kleurtjes hebben gekregen. Temper het vuur tot halfhoog en bak de levertjes tot het bloed aan de oppervlakte komt; de levertjes zijn dan rosé. (Wie ze gaarder wil hebben laat ze iets langer doorgaren.) Bestrooi de levertjes tijdens het bakken met wat zout en peper. Schep de gebakken levertjes snel met een schuimspaan uit de pan en doe ze bij de spinaziesalade. Blus de pan af met de sherry, roer de aanzetsels los en giet de verkregen vleesjus over de salade. Schep de salade nogmaals om zodat het spinazieblad voldoende wordt aangemaakt. Maal naar wens nog wat grof zeezout over deze salade. Serveer direct want de levertjes moeten warm gegeten worden en het spinazieblad mag niet verflensen door de hete vleesjus. Grote eters die hier niet voldoende aan denken te hebben, kunnen nog wat stokbrood met Franse kaas eten tot besluit.

    • Florine Boucher