Relaxthee tegen eindexamenstress

Scholieren die stressen over het eindexamen krijgen van de universiteit Wageningen relaxthee en vitamine- pillen. De slag om de student is begonnen.

De universiteit Wageningen wil scholieren lokken door ze een ,,overlevingspakket voor eindexamenstress'' te geven. Enkele bestanddelen: relaxthee, vitaminepillen voor betere concentratie en een cd met peptalk. Om geluk af te dwingen zitten er ook nog zaadjes bij waar klavertjesvier uit moeten groeien. En voor noodgevallen is er het `exactdoekje' waar bijvoorbeeld wiskundige formules op geschreven kunnen worden. Daarmee kan de scholier onopvallend spieken en zweet van het voorhoofd vegen. Gebruik is volgens de universiteit voor eigen risico. `Misbruik valt onder fraude en is strafbaar!' staat op de verpakking van het exactdoekje.

De overlevingspakketten worden uitgedeeld op middelbare scholen en opgestuurd naar alle scholieren die informatie over de universiteit hebben opgevraagd. Op de internetsite www.weksite.nl kan een aanvraagformulier worden ingevuld.

Had de universiteit Wageningen zelf geen behoefte aan een kopje relaxthee, aangezien het aantal studenten de laatste jaren nogal is afgenomen? ,,We hebben de laatste jaren geen duidelijke campagne gevoerd en waren een beetje uit beeld verdwenen'', zegt een woordvoerder. Volgens haar zijn er al 3500 overlevingspakketten de deur uit. ,,En ik zie mijn mailbox nu alweer vollopen met nieuwe aanvragen.''

Naast de voorbereidende hulpmiddelen voor het eindexamen zal de universiteit ook het feest achteraf verzorgen. Zonder thee en met bier, aangezien de studentenverenigingen het eindexamenfeest gaan organiseren. Degenen die toch nog weten te zakken mogen bij de universiteit op bijspijkercursus komen.

,,De slag om de student is begonnen'', zegt Fransien van ter Beek, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. De tijd van het gratis linnen boekentasje is volgens haar voorbij. ,,Het wordt steeds gekker.'' Zo krijgen alle studenten op de Universiteit Twente een mobieltje en bestond vorig jaar in Leiden bij de opleiding informatica het plan om studenten die hun propedeuse in één jaar haalden, het tweede jaar collegegeld te schenken.

Volgens Van ter Beek zouden de universiteiten in hun campagnes zich beter op de inhoud moeten concentreren. ,,Het geld voor zulke promotie kan beter worden besteed door de studiefinanciering te verhogen en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.''

Marcel Koenders (18) ziet de campagne niet zitten. ,,Dat hele stressgedoe heeft toch niks te maken met de universiteit die je gaat kiezen.'' Marcel zit in vwo-zes van het Sint Bonifatiuscollege in Utrecht. Volgend jaar wil hij elektrotechniek gaan studeren in Twente - ,,niet omdat ik een mobieltje krijg, hoor''. Het gaat ook Marcel om de kwaliteit van de opleiding elektro-techniek in Twente. ,,Ik laat me echt niet verleiden door dat soort pakketjes.''

    • Frank Provoost